Χ. Γεωργιάδης: Δεν είναι το τέλος του δρόμου

Κοινό μήνυμα για συνέχιση της πολιτικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής στην μετά του μνημονίου εποχή, έστειλαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, που επισκέπτεται την Κύπρο, συναντήθηκε με τον κ. Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της οικονομίας, καθώς η Κύπρος ολοκληρώνει αυτό το μήνα το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, τις προοπτικές, αλλά και το πώς η Κομισιόν θα μπορεί να βοηθήσει ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.


Περισσότερα πρέπει να γίνουν

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας, με αφοσίωση, προσήλωση και προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντομπρόβσκις.

Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία «να επαναλάβουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

«Άλλωστε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία πρέπει να γίνουν», κατέληξε.

Εμφανή τα αποτελέσματα

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ντομπρόβσκις συνεχάρη τόσο την κυπριακή Κυβέρνηση όσο και τον κ. Γεωργιάδη για τη δέσμευσή που επέδειξαν και την προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδήγησαν την οικονομία στην ανάκαμψη και στην επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πράγματι, διαπιστώνουμε ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται», είπε, επισημαίνοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της οικονομικής ανάκαμψης, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 2% τον ερχόμενο χρόνο.

Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος συστηματικά ξεπερνούσε τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και αναμένεται να καταγράψει όχι μόνο ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, αλλά και ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Υπενθύμισε ακόμη ότι η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση βοηθά το δημόσιο χρέος της Κύπρου να υποχωρήσει φέτος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και να συνεχίσει να υποχωρεί τα ερχόμενα χρόνια.

«Βέβαια, όπως ο Υπουργός υπογράμμισε, το τέλος του προγράμματος, και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, δεν είναι το τέλος του δρόμου. Κατ` ακρίβεια είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε αυτή την πορεία, να συνεχίσετε την προσπάθεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να συνεχίσετε την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για να προσθέσει πως βλέπουμε ξεκάθαρα αυτή τη δέσμευση και αποφασιστικότητα από την Κυβέρνηση και προσωπικά από τον Υπουργό.

Σε ερώτηση για το τι μέτρησε για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στην αποφασιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ηπιότερη ύφεση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά και στη συνεπή υλοποίηση του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων.

«Έχουμε δει και από άλλες χώρες ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς αν οι κυβερνήσεις εργαστούν με συνέπεια για μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα είναι ορατά», είπε.

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα, χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου η οικονομία να αποκτήσει δυναμική, είπε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των χωρών της Βαλτικής, της Ιρλανδίας, που διαθέτει την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, την Ισπανία και την Κύπρο.

Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει στα οικονομικά της λύσης, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν υποστηρίζει τις συνομιλίες με την παροχή τεχνικής βοήθειας στην ετοιμασία της υλοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αιτήματα και από τις δύο κοινότητες παρέχοντας την αναγκαία στήριξη».

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ως ένα «ένα πολύ περίπλοκο έργο», ο κ. Ντομπρόβσκις κατέληξε λέγοντας πως «είναι επίσης αναγκαίο να εξερευνήσουμε τις πιθανότητες χρηματοδότησης από την ΕΕ, μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, τα ταμεία διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία συνοχής και από το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων (ταμείο Γιούνκερ) και άλλες πιθανότητες για να βοηθήσουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου