Σε αναζήτηση επενδυτή για το Κρατικό Λαχείο

Περί τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου αναμένεται ότι θα καταλήξει η κυβέρνηση στους συμβούλους που θα συνδράμουν στην πετυχημένη αδειοδότηση του Κρατικού Λαχείου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 29 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους συμβούλους, οι προσφορές λογικά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο Προσφορών για αξιολόγηση. Αναμένεται ότι οι επικρατέστεροι σύμβουλοι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του Μάρτη.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ
Οι σύμβουλοι θα αναλάβουν να συμβουλέψουν την κυβέρνηση ως προς τον καλύτερο τρόπο αποκρατικοποίησης του Λαχείου. Στόχος τους θα είναι μεταξύ άλλων η αποτίμηση της αξίας του Κρατικού Λαχείου, αλλά και η διεξαγωγή προβλέψεων για τα έσοδα και την κερδοφορία του. Παράλληλα, οι σύμβουλοι θα προβούν σε εισηγήσεις για νέα προϊόντα που θα μπορούσαν να προστεθούν, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Λαχείου, για τα χρονικά πλαίσια της άδειας που θα δοθεί αλλά και για την αποπληρωμή του επικρατέστερου επενδυτή.

Οι σύμβουλοι αναμένεται ότι θα είναι κοινοπραξία, καθώς στις προδιαγραφές αναφέρεται ότι πρέπει να αποτελούνται από νομικούς και χρηματοοικονομικούς σύμβουλους, ειδικούς στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, και τεχνικούς συμβούλους για την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Μετά από τη μελέτη που θα διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή/διαχειριστή. Ακολούθως, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ακόμα έξι με επτά μήνες για την επιλογή του επικρατέστερου επενδυτή, τοποθετώντας την αδειοδότηση του Λαχείου τον Μάρτιο του 2017.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ
Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι θα εξετάσουν τις δυνατότητες διεύρυνσης των εισπράξεων του Κρατικού Λαχείου με προσθήκη νέων προϊόντων. Μια από τις ιδέες για τη διεύρυνση των εσόδων είναι η προσφορά ηλεκτρονικών κληρώσεων, παράλληλα με την πώληση του ξυστού και του εβδομαδιαίου λαχείου, δηλαδή το ξυστό να προσφέρεται και ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με μελέτες στο εξωτερικό, οι ηλεκτρονικές κληρώσεις στο διαδίκτυο είναι πιο δημοφιλείς στις γυναίκες, κάτι το οποίο θα αυξήσει τους παίκτες των παιχνιδιών, νοουμένου ότι θα υπάρξει σχετική πρόνοια. Ταυτόχρονα, ο επενδυτής θα μπορεί να προωθήσει και άλλα προϊόντα, νοουμένου ότι δεν έχει άλλος την αποκλειστικότητα με βάση ισχύουσες συμφωνίες.

Στις επιλογές για την καταβολή των πληρωμών στο κράτος είναι η καταβολή στο κράτος ενός εφάπαξ χρηματικού ποσού ή ο συνδυασμός καταβολής μικρότερου ποσού με παράλληλο διαμοιρασμό των κερδών σε ποσοστά που θα συμφωνηθούν. Ακόμα, μπορεί να μην καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό και να είναι αυξημένα τα ποσοστά που θα εισπράττει το κράτος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα σενάρια.

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε ότι η αποκρατικοποίηση του τμήματος του Κρατικού Λαχείου θα γίνει μόνο αν είναι προς όφελος του κράτους. Όπως είπε, αν μέσα από μια ανοικτή διαδικασία προκύψει ένας ιδιώτης επενδυτής ο οποίος θα μπορεί να αποδίδει περισσότερα καθαρά κέρδη στο κράτος, το Κρατικό Λαχείο θα ιδιωτικοποιηθεί. Ωστόσο, εάν προκύπτει ότι το κράτος θα λαμβάνει λιγότερα από ό,τι σήμερα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάρει ενώπιον της Βουλής πρόταση για την πώληση του Κρατικού Λαχείου. Το Κρατικό Λαχείο, όπως τόνισε, είναι κερδοφόρα υπηρεσία και κάθε χρόνο καταγράφει κατά μέσο όρο κέρδη €20 εκατ., από τα οποία τα €10 εκατ. προέρχονται από τον ΟΠΑΠ.

Εδώ να σημειωθεί ότι το πλάνο της κυβέρνησης δεν αναφέρεται σε πώληση του Κρατικού Λαχείου αλλά στην παραχώρηση άδειας σε κάποιον επενδυτή, ο οποίος θα έχει όφελος παράλληλα με το κράτος, το οποίο διατηρεί την ιδιοκτησία. Συνήθως το διάστημα της αδειοδότησης για τέτοιες περιπτώσεις είναι 15-25 χρόνια.
Αν και δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την τιμή στην οποία θα δοθεί η άδεια του Κρατικού Λαχείου, ο υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν είχε αναφέρει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα €100 εκατ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ
Το Κρατικό Λαχείο ιδρύθηκε λίγο μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Το 2013 τα προϊόντα του Κρατικού Λαχείου, κυρίως τα ξυστά και λιγότερο το εβδομαδιαίο λαχείο, απέφεραν έσοδα ύψους €33,8 εκατ. και καθαρή συνεισφορά €10,7 εκατ. Εξάλλου, πριν από την οικονομική κρίση τα έσοδά του ήταν ακόμα πιο ψηλά, καθώς το 2011 ανήλθαν στα €49,2 εκατ. και η καθαρή συνεισφορά στα €18,2 εκατ.

 

Δειτε Επισης

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία