Κοντά η ψήφιση νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση του δημοσίου

Με στόχο την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία πριν από το κλείσιμο της Βουλής, η Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε την Τρίτη τη συζήτηση επί των τριών από τα επτά νομοσχέδια.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια που αφορούν την κινητικότητα υπαλλήλων μεταξύ οργανισμών δημοσίου δικαίου και δημόσιας υπηρεσίας, το σύστημα αξιολόγησης και τις ρυθμίσεις για την επιλογή των υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πετρίδης: Κατοχυρώνεται η  αξιοκρατία
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για πολύ σημαντικά νομοσχέδια.

Το δημόσιο, υπέδειξε, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα, πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους του, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνεται σοβαρή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και να υπάρχει σεβασμός στο φορολογούμενο.

«Χρειάζεται να έχουμε αυτό το εργαλείο διακίνησης προσωπικού για να μπορούμε να στελεχώσουμε τις νέες ανάγκες» ανέφερε.

Είπε ότι δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του υπαλλήλου, αλλά ο καθορισμός θα γίνεται βάσει των αναγκών.

Θα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία βάσει της οποίας θα προκηρύσσεται ενδιαφέρον βάσει των αναγκών και ο υπάλληλος θα μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, εξήγησε.

Ανέφερε επίσης ότι η κινητικότητα έχει εισαχθεί στη δημόσια υπηρεσία με μεγάλη επιτυχία και, όπως είπε, θα εφαρμοστεί μεταξύ δημοσίου και οργανισμών δημοσίου δικαίου άμεσα, μόλις ψηφιστεί η νομοθεσία.

Για το νέο σύστημα προαγωγών, είπε ότι βάσει τον προτάσεων που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση, κατοχυρώνει την αξιοκρατία.

Ελπίζει να προλάβει η Βουλή
Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Όπως ανέφερε ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια που αφορούν την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, το σύστημα αξιολόγησης και τις ρυθμίσεις για την επιλογή των υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο κ. Βότσης είπε ότι έχουν αναλυθεί τα νομοσχέδια που αφορούν αυτά τα τρία ζητήματα και σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η Επιτροπή θα προχωρήσει στη συζήτηση των υπολοίπων ώστε αν είναι δυνατόν να ψηφιστούν πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως θα προκύψει μια νέα διαδικασία αξιολόγησης, θα υπάρχει κινητικότητα και σύνδεση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα με την πορεία της οικονομίας.

«Είναι πολύ σημαντικό στη νέα εποχή το κράτος να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία» σημείωσε.

«Ελπίζουμε ότι θα προλάβει η Βουλή να ψηφίσει μέρος της μεταρρύθμισης» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως ο ΔΗΣΥ θέλει «να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό η πρόταση της Κυβέρνησης που συνδέει τις αυξήσεις που θα υπάρχουν στο μέλλον στο δημόσιο τομέα με την πορεία της οικονομίας, καθώς τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»