ΚΕΒΕ: Καταδικάζει τις απεργίες και απαιτεί ρύθμιση

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε το ΚΕΒΕ αναφορικά με τις απεργίες νοσηλευτών αλλά και των πλοηγών στην Αρχή Λιμένων. Ειδικότερα η ανακοίνωση τονίζει: «Tην έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του εκφράζει το ΚΕΒΕ με αφορμή την απεργία των Νοσηλευτών και της εξαγγελίας των Πλοηγών της ΑΛΚ για επ’ αόριστον απεργία στο Λιμάνι Λεμεσού».

Παράλληλα, το ΚΕΒΕ τονίζει: «Είναι απαράδεκτο μικρές ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα των οποίων οι θέσεις εργασίας είναι απόλυτα διασφαλισμένες, χωρίς να επιδεικνύουν καμία ευαισθησία στα προβλήματα που προκαλούν να προσφεύγουν με την μεγαλύτερη ευκολία σε απεργιακά μέρα προκαλώντας αχρείαστη ταλαιπωρία στους πολίτες, τεράστιες ζημιές στην οικονομία πλήττοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο».

Την ίδια ώρα το ΚΕΒΕ σημειώνει: «Το αίτημα των νοσηλευτών για μισθολογικές αναβαθμίσεις σε ένα τομέα που πάσχει σοβαρά και που αποδεδειγμένα χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να επιβιώσει, κινείται παντελώς στη λανθασμένη κατεύθυνση και αποδεικνύει στην πράξη πόσο λανθασμένα ιεραρχούν και θέτουν μεμονωμένες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τα ατομικά τους συμφέροντα υπεράνω του συμφέροντος του συνόλου της χώρας αγνοώντας πλήρως την δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της ανεργίας για 3 συνεχόμενα χρόνια».

«Θέση του ΚΕΒΕ είναι πως τα οποιαδήποτε μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα της Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα που θα περιλαμβάνει και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και όχι αποσπασματικά.  Το επιχείρημα των νοσηλευτών ότι δεν ζητούν την καταβολή αυξήσεων αλλά απλά την αναβάθμιση τους στην κλίμακα του επιστημονικού προσωπικού δεν μπορεί να πείσει οποιοδήποτε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθουν πολύ σύντομα στην διεκδίκηση αυτών των αυξήσεων, προτάσσοντας και πάλιν την απειλή της απεργίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ακόμη το ΚΕΒΕ αναφέρει: «Αχρείαστη και προκλητική είναι και η απόφαση της Συντεχνίας των υπαλλήλων της πλοηγικής υπηρεσίας της Αρχής Λιμένων να κατέλθουν τη Δευτέρα 21 Μαρτίου σε επ’ αόριστο απεργία λόγω ουσιαστικά της διαφωνίας της για  εμπορικοποίηση των εργασιών στο Λιμάνι Λεμεσού, καθότι το πλήγμα για την οικονομία από την παράλυση των λιμενικών εργασιών θα είναι τεράστιο. Το ανεδαφικό και άκαιρο αίτημα της Συντεχνίας των πλοηγών υποσκάπτει την ομαλή λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού και στέλλει τα λανθασμένα μηνύματα ως προς την αναγκαιότητα να προσχωρήσουν οι  επιβαλλόμενες τομές και μεταρρυθμίσεις».   

Παράλληλα, τονίζεται ότι: «Ο ετσιθελισμός και οι εμμονές μερίδας εργαζομένων δεν μπορούν μονίμως να βάζουν φρένο στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας με βάση το οποίο στοχεύουμε στην αναζωογόνηση του ιδιωτικού τομέα για επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της ανεργίας. Το ΚΕΒΕ καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων  να προχωρήσουν χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού. Αναμένει επίσης από την πολιτική ηγεσία στο σύνολο της να επιδείξει την  επιβαλλόμενη  ευαισθησία έναντι των χιλιάδων ανέργων     και να αντισταθεί στις όποιες αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες διεκδικήσεις προβάλλονται από διάφορες ομάδες προνομιούχων εργαζομένων  που διογκώνουν το κόστος λειτουργίας του Κράτους. Ένα κόστος το οποίο  είναι πολύ πέραν των δυνατοτήτων της πραγματικής οικονομίας και το οποίο σε τελική ανάλυση καλούνται να πληρώσουν όλες οι υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις, οι αντοχές των οποίων είναι ήδη εξαντλημένες».

Καταληκτικά το Επιμελητήριο τονίζει: «Για το ΚΕΒΕ είναι εντελώς αδιανόητο και προκλητικό να αναβιώνουν και πάλιν τέτοιες συμπεριφορές και να προβάλλονται τέτοιες αξιώσεις από άτομα που έχουν διασφαλισμένες θέσεις εργασίας την στιγμή που γνωρίζουν ότι 70.000 άνθρωποι παραμένουν άνεργοι. Έφτασε επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει η ψήφιση της νομοθεσίας για Ρύθμιση των Απεργιών στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ελάχιστη  προστασία του Κράτους και των πολιτών. Είναι αδιανόητο να επαφίεται στην καλή διάθεση των συντεχνιών των εργαζομένων στο να διαθέσουν το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την ομαλή λειτουργία αυτών των υπηρεσιών».

 

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»