Μειώθηκε το ωριαίο κόστος εργασίας

Μείωση κατέγραψε το ωριαίο κόστος εργασίας κατά -0,8% στην Κύπρο, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους , σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Το κόστος εργασίας ακολούθησε πτωτική τάση και για το 3ο τρίμηνο του 2015, κατά -0,7% .

Την ίδια ώρα ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3 % στη ζώνη του ευρώ  και κατά 1,9 % για τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η Eurostat .

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 , το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1,1 % και 1,9 % αντίστοιχα . Η Eurostat αναφέρει ότι οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και τα ημερομίσθια, από τη μία, και το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος από την άλλη . Στη ζώνη του ευρώ , οι μισθοί και τα ημερομίσθια ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,5 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,7 %, πάντα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ,σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους .

Συνολικά, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 1,5% και + 0,2 % αντίστοιχα .Σε ότι αφορά τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ωρομισθία και μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,0 % και το συστατικό του μη μισθολογικού κατά 1,4 % για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 , οι ετήσιες μεταβολές ήταν + 2,1% και + 1,2 %, αντίστοιχα .

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας για το σύνολο της οικονομίας καταγράφηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 στη Ρουμανία ( + 11,4 % ) , την Τσεχική Δημοκρατία ( + 8,6 % ) , η Λετονία ( + 7,7 % ) , τη Βουλγαρία ( + 5,8 % ) , τη Σλοβακία ( + 5,3 % ) και την Αυστρία ( + 5,2 % ) . Μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία και την Κύπρο ( -0,8% ) , την Ολλανδία ( -0,4%) και το Λουξεμβούργο ( -0,1% ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»