Nαυάγιο για την ενδιάμεση λύση

Οριστικό τέλος μπαίνει στο πολύχρονο σίριαλ της ενδιάμεσης λύσης, αφού σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στο βασικό συμπέρασμα ότι μια επταετής συμφωνία εξασφάλισης φυσικού αερίου θα είναι ασύμφορη για τη Δημοκρατία. Η εν λόγω σύσκεψη έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για επίσημες ανακοινώσεις εντός των ημερών και αφού –βεβαίως- καταλήξει στην τελική της απόφαση.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕΚ, της ΔΕΦΑ, της ΑΗΚ και βεβαίως του Υπουργείου Ενέργειας. Στην κυριακάτικη, έκτακτη σύσκεψη (7 Φεβρουαρίου) αναλύθηκαν τα δεδομένα της πρότασης που υπάρχει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ενδιάμεση λύση, οι ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου αλλά και η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Οι εμπλεκόμενοι με την τοπική αγορά ενέργειας συμφώνησαν ότι η δέσμευση έναντι ενός επταετούς συμβολαίου παροχής φυσικού αερίου, για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, θα είναι ασύμφορο εγχείρημα. Καθοριστικό ρόλο για την ανατροπή των σχεδιασμών της ενδιάμεσης λύσης διαδραματίζει και η παγκόσμια πορεία των ενεργειακών πόρων, αφού την πτωτική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ακολουθεί «κατά πόδας» και η τιμή του φυσικού αερίου.

Πάντως, οριστικές αποφάσεις θα παρθούν πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ το InBusinessNews πληροφορείται ότι η καταρχήν απόφαση για μη εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης δύσκολα θα αλλάξει πορεία από τον δρόμο ματαίωσης που εδώ και εβδομάδες έχει λάβει. Σημειώνεται πάντως, ότι η όποια τελική απόφαση θα κριθεί και από σειρά οικονομικών, νομικών και τεχνικών παραμέτρων, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα εκτεθεί έναντι οποιουδήποτε εταίρου της ακόμη και σε επίπεδο διαλόγου ή ενός διαγωνισμού της χώρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι για τους προβληματισμούς αναφορικά με την ενδιάμεση λύση έγραψε το InBusinessNews σε ρεπορτάζ του στις 18 Δεκεμβρίου.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο