Powered by

Λαγκάρντ: Σημαντική πιθανότητα αύξηση των ανισοτήτων στην παγκόσμια οικονομία

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των ανισοτήτων στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Στον απόηχο της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας και της απότομης πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών βλέπουν το ρυθμό ανάπτυξης τους να επιβραδύνεται και αντιμετωπίζουν "μια νέα, σκληρή πραγματικότητα", τονίζει η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της το βράδυ της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

"Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλοί, οι ροές κεφαλαίων έχουν αντιστραφεί και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν επιδεινωθεί ραγδαία", επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ανακοίνωσε τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξή της κατά την τελευταία 25ετία, ενώ Βραζιλία και Ρωσία βρίσκονται σε ύφεση.

Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι τα επίπεδα εισοδήματος των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών θα συγκλίνουν προς τα επίπεδα των αναπτυγμένων οικονομιών σε λιγότερο από τα δύο τρίτα του επιπέδου που είχε εκτιμηθεί πριν από μια δεκαετία, προσθέτει η κ. Λαγκάρντ.

"Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Και η νέα μέσα τάξη που έχει δημιουργηθεί θα δει να παραμένουν ανεκπλήρωτες οι προσδοκίες της", σημειώνει.

Για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική αδυναμία, η επικεφαλής του ΔΝΤ συστήνει όπως οι αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα αυτές που εξάγουν εμπορεύματα, βελτιώσουν τις πολιτικές τους σε σχέση με τις δαπάνες και αυξήσουν τα έσοδα που δεν προέρχονται από τα εμπορεύματα για να μπορέσουν να προβούν σε “λιγότερο επώδυνες” προσαρμογές στους προϋπολογισμούς τους.

Σε σχέση με την ώθηση της ανάπτυξης, η κ. Λαγκάρντ καλεί τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναδυόμενες οικονομίες να εντείνουν τις προσπάθειες για άνοιγμα των συστημάτων του παγκόσμιου εμπορίου» και για προώθηση της εμπορικής ολοκλήρωσης μέσω περιφερειακών και πολυμερών συμφωνιών”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο