Ενδεχόμενη λύση Κυπριακού λαμβάνει υπόψιν το Eurogroup

Το Eurogroup λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησε το πρόγραμμα, τον τρόπο με τον οποίον επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι και την ταχύτητα με την οποία εκτελέστηκαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στοιχεία που συνέβαλαν στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάστηκε τελικά 2 από τα 10 δις ευρώ του προγράμματος, "γιατί η χώρα μπορεί πλέον να σαν σταθεί μόνη στα πόδια της". "Κατανοούμε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική για την επανένωση της νήσου και αυτό λαμβάνεται υπόψη από τους Υπουργούς Οικονομικών", κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ανοικτά θέματα για Ελλάδα
Σε σχέση με το πάντα επίκαιρο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, "ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά", ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στο δημοσιονομικό για τα επόμενα χρόνια.

"Δεν μπορώ να σας πω πότε θα τελειώσει η αξιολόγηση", επεσήμανε ο Πρόεδρος του Eurogroup. Για την πρώτη φάση της καθόδου της τρόικας για την αξιολόγηση, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις και "παρότι η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων μάς απασχολεί", όπως είπε,  "εμείς διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανεβάσει ταχύτητα".

"Oι εταίροι έχουν επίγνωση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ελλάδα είναι δύσκολες κοινωνικά και πολιτικά", αναφέρει, συμπληρώνοντας όμως ότι "είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015".

Τέλος, αναγνώρισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης", επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να έρθουν πίσω τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και οι τράπεζες να βοηθούν τις επιχειρήσεις".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση