Powered by

Ο ΚΟΤ θα απορροφηθεί πλήρως από το Υφυπουργείο Τουρισμού

Έρευνες βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία εξέτασης για απόδοση ευθυνών σε όσους πιθανόν να αποδειχτεί ότι είναι εμπλεκόμενοι με ύποπτες προσφορές και διαδρομές χρήματος σε διαγωνισμούς του ΚΟΤ. Την ίδια στιγμή ο οργανισμός λειτουργεί με άτομο που εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή. Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα νομοσχέδια για δημιουργία δύο Υφυπουργείων, ένα εκ των οποίων θα ασχολείται με τον Τουρισμό.

Το πλάνο της κυβέρνησης
Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι η σημερινή δομή, το προσωπικό και οι ευθύνες του ΚΟΤ θα μεταφερθούν στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Το ΔΣ θα αντικατασταθεί από τον υφυπουργό Τουρισμό, ο οποίος θα αποτελεί πολιτικά διορισμένο πρόσωπο, ενώ οι διευθύνσεις του ΚΟΤ θα διαμορφωθούν αναλόγως των στόχων, των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων που θα έχει το Υφυπουργείο.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι πληροφορίες του InBusinessNews τονίζουν ότι το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αποσταλεί στη Βουλή πριν το ερχόμενο Φθινόπωρο. Παράλληλα, υπάρχουν υπό εξέλιξη διαδικασίες ολοκλήρωσης ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε φάση εξέτασης από ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το ΔΣ του ΚΟΤ και η οποία λειτουργεί ως δικαστήριο.

Οι εν λόγω διαδικασίες πραγματοποιούνται με στόχο να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε διαγωνισμούς που «έτρεξε» ο ΚΟΤ το παρελθόν και για τους οποίους υπάρχει η υπόνοια διασπάθισης δημοσίου χρήματος, στημένων διαδικασιών και περιπτώσεων οικονομικής απάτης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν το ΔΣ δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν τερματιστεί η θητεία του τον ερχόμενο Ιούνιο, τότε η απόδοση ευθυνών θα ματαιωθεί. Στο σενάριο που τα άτομα του ΔΣ που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή συνεχίσουν τη θητεία του στον ΚΟΤ, εάν δηλαδή λάβουν πολιτική εντολή, τότε θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το εν λόγω έργο.

Πώς ο οργανισμός θα επηρεαστεί
Θα πρέπει πάντως, να αναφερθεί ότι οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση στην ίδρυση Υφυπουργείου Τουρισμού αφορούν τα κακώς κείμενα για υποθέσεις του παρελθόντος, την κουλτούρα «κράτος εν κράτει» που επικρατεί στον οργανισμό σε σχέση, με διάφορα ζητήματα αλλά και επειδή η κυβέρνηση θεωρεί πως ένα νέο, ευέλικτο και σύγχρονο μοντέλο δύναται να προωθήσει καλύτερα τον τουρισμό της Κύπρου στο εξωτερικό.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει πολλά τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο ατόμων, προκειμένου να επιφέρει ισχυρή –προς το θετικό- αλλαγή στον ΚΟΤ και στη συνέχεια στο Υφυπουργείο. Η απλή μετονομασία του ΚΟΤ και η συνέχιση της λειτουργίας του με την ίδια κουλτούρα, τα ίδια άτομα και έχοντας τις αρμοδιότητες που σήμερα έχει (πολλές από αυτές δεν αφορούν τον τουρισμό) δεν θα οδηγήσει πουθενά. Η πραγματική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός είναι που θα φέρουν υλοποίηση ενός στρατηγικού πλάνου τουρισμού, το οποίο για χρόνια η Κύπρος αναζητεί.

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο