Τώρα είναι η ευκαιρία της Τουρκίας στα ενεργειακά

Απύθμενη χαρακτηρίζει τη στρατηγική δυναμική που μπορεί να επέλθει από την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ και από τη συμμετοχή του Ισραήλ στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ισραήλ Θεσσαλία- Σαλίνα Σιάμπου. Η Πρέσβειρα, μιλώντας στο InBusinessNews στο περιθώριο της τουριστικής έκθεσης ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ, τονίζει ότι είναι εμφανή τα αποτελέσματα της τριμερούς, ενώ υπάρχουν απτές ενέργειες για υλοποίηση και περαιτέρω σχεδιασμό αυτών των έργων.

Η ευκαιρία της Τουρκίας για συνεργασία
Σημειώνει επίσης ότι το ενεργειακό όραμα δεν αφορά μόνο τα ενεργειακά, ενώ σχετίζεται με τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, προόδου και σταθερότητας σε μία περιοχή από την οποία λείπουν αυτά τα συστατικά. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια ως εργαλείο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον άνθρακα και τον χάλυβα στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Το όραμα είναι κοινό και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ενώ και οι δύο Υπουργοί είναι σε συνεχή συνεργασία», δήλωσε η κ. Σιάμπου.

Ερωτηθείσα, για τον ρόλο της Τουρκίας στην όλη διαδικασία, η κ. Σάμπος, τόνισε πως είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να μην συμπεριφερθεί ως ένα ξένο σώμα στην περιοχή, αλλά να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. «Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ενεργειακή συνεργασία προσφέρει κίνητρο στην Τουρκία να τροποποιήσει τη θέση της. Αντιλαμβάνεται επίσης και τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου σε αυτό, αφού η υλοποίηση οποιασδήποτε ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας προϋποθέτει τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σχέση Κύπρου- Ισραήλ είναι πολύ στενή και είναι σχέση διαφάνειας σε ένα αμοιβαίο στρατηγικό πλαίσιο». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ελπίζουμε, είπε η Πρέσβειρα, ότι η Τουρκία θα δει το όφελος που θα αποκομίσει για να συμμετάσχει στο ενεργειακό όραμα.

Το συριακό επηρεάζει και την Κύπρο και το Ισραήλ
Αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία, η Πρέσβειρα σημείωσε ότι είναι κάτι που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ λόγω γειτνίασης με την ταραχώδη ζώνη. Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, επιδιώκεται πολιτική επίλυση του συριακού, η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον, την ειρήνη και τη μείωση των αρνητικών επιρροών σε άλλες χώρες. 

«Είναι μια κατάσταση που η Κύπρος παρακολουθεί συνεχώς και έχει δείξει την πολιτική της σε αυτό το θέμα, όπως έγινε και με την κρίση στον Λίβανο. Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της Κύπρου. Η Κύπρος δύναται να αποτελέσει ανθρωπιστικό καταφύγιο, να παρέχει διευκολύνσεις σε τυχόν έκτακτες ανάγκες κι εκκενώσεις. Υπάρχουν αρκετοί σχεδιασμοί στη διαχείριση κρίσεων. Η Κύπρος αναδεικνύει το ρόλο του σταθερού παράγοντα στην περιοχή», κατέληξε η Πρέσβειρα. 

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο