Powered by

Σε μεσολαβητική διαδικασία εργοδότες - συντεχνίες στα ξενοδοχεία

Σε μεσολαβητική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, τη Δευτέρα στις 9.00 πμ, κλήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη σύσκεψη θα εξετασθεί η εργατική διαφορά που προέκυψε μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφορικά με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε στις 31/12/2015 στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και την επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ως είχαν πριν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης που έληξε στις 31/12/2015.

Το Υπουργείο τονίζει ότι τα δύο μέρη οφείλουν να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων με βάση τον οποίο πριν την ολοκλήρωση της μεσολαβητικής διαδικασίας κανένα μέρος προβαίνει στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

Έκκληση Ζαχαρίου για διάλογο
Έκκληση τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τους εργοδότες στη ξενοδοχειακή βιομηχανία να δώσουν χώρο στο διάλογο για να μην τιναχτεί στον αέρα η σεζόν, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην οικονομία του τόπου.

Όπως εξήγησε, ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομίας, που στήριξε την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Μπορεί να είμαστε στο σωστό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε βγει από την κρίση», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει και το Υπουργείο Εργασίας με τρομερές εμπειρίες στην επίλυση των εργατικών διαφορών, η εμπειρία του οποίου και η δυνατότητα επίλυσης διαφορών διαφάνηκε και προχθές σε σχέση με το θέμα των λεωφορείων της Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και να αφήσουν το αρμόδιο Υπουργείο και την Υπουργό Ζέτα Αιμιλιανίδου να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

«Από την πλευρά μας ως Επιτροπή Τουρισμού η έννοια μας είναι να μην τιναχτεί στον αέρα η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην έναρξη της σεζόν», σημείωσε.

«Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μαζί με τους επιχειρηματίες έχουν δώσει ανάσα στην οικονομία του τόπου, όμως θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη σοβαρότητα να προχωρήσουν μπροστά μέσα από τι διάλογο», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχει διάλογος και μέσα από το διάλογο όλα λύνονται».

Ανησυχούν οι πράκτορες
Ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαγραφόμενη απεργία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τουρισμός μας είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις στις αρχές μιας πολλά υποσχόμενης τουριστικής περιόδου», προσθέτοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του ιδιωτικού τομέα, ο αρμόδιος Υπουργός και ο ΚΟΤ καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσουν τον τουρισμό σε ανοδική πορεία.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι και μόνο μια παρατεταμένη συζήτηση αυτή την περίοδο περί εργατικής αναταραχής θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση στις κρατήσεις της φετινής χρονιάς» προειδοποιεί ο ACTA και καλεί τα εργατικά συνδικάτα, τους Συνδέσμους των ξενοδόχων και την Κυβέρνηση να συναντηθούν εκ νέου για να εξεύρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.

ΣΤΕΚ: Απεργία ίσον παραβίαση Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων

Για εξόφθαλμη παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), με αφορμή τις αιφνιδιαστικές 24ωρες απεργίες που εξαγγέλθηκαν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους εντός των ημερών, σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλες τις επαρχίες.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “είναι ό,τι χειρότερο μπορεί  να συμβεί αυτή τη στιγμή, αφού θα διαταραχθεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία”, για να προσθέσει πως “οι συνέπειες δεν είναι μόνο στην τουριστική βιομηχανία, αλλά γενικότερα στην οικονομία του τόπου”.

Η κ. Ψηλογένη ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο ΣΤΕΚ καλεί τις συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Σεπτέμβριο σε διάλογο, ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του ο Σύνδεσμος είναι διατεθειμένος να συζητήσει μαζί τους οποιοδήποτε αίτημα.

“Είναι εξόφθαλμη η παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων αν κατέβουν σε απεργίες. Θεωρούμε πως είναι ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, που οι συνέπειες της δεν είναι μόνο στην τουριστική βιομηχανία αλλά γενικότερα στην οικονομία του τόπου”, σημείωσε.

Είπε ακόμα πως ο ΣΤΕΚ εκφράζει την ετοιμότητα να συζητήσει όλα τα αιτήματά τους και να βρουν λύσεις, σημειώνοντας ότι “δεν γίνεται να αντιδρούν έτσι, νομίζοντας ότι κρατούν την οικονομία της χώρας στα χέρια τους”.

“Ο αντίκτυπος”, συμπλήρωσε, “θα είναι στον ξενοδόχο ή στον τουρίστα που θα έρθει και στον ταξιδιωτικό πράκτορα που δεν θα ξανασυνεργαστεί μαζί μας”.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρες απεργίες, αντιδρώντας σε αυτό που θεωρούν παραβίαση της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης στο κλάδο. Κύρια ζητήματα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι η ανάγκη επαναφοράς των παραχωρήσεων στις οποίες συμφώνησαν τα προηγούμενα χρόνια και το θέμα των προσωπικών συμβολαίων που υπογράφουν υπάλληλοι στον κλάδο, χωρίς ιδιαίτερα ωφελήματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ