Εταιρείες ενέργειας: Η Λάρνακα τις διώχνει, η Λεμεσός τις προσκαλεί

Ανοικτή πρόσκληση προς τις εταιρείες ENI και TOTAL για εγκατάστασή τους στη Λεμεσό, απηύθυνε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, εκφράζοντας την ετοιμότητα της πόλης να υποδεχθεί τις δραστηριότητες των εταιρειών στο λιμάνι, ενώ σημείωσε ότι οι υποδομές υπάρχουν και είναι στη διάθεσή τους.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρνακας να μην εγκρίνει παράταση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων των εταιρειών στο λιμάνι της πόλης, ο Δήμαρχος Λεμεσού υπενθύμισε πως η Λεμεσός είχε προκριθεί και είχε ανακηρυχτεί από την Κυβέρνηση σε ενεργειακό λιμάνι.

"Στη βάση αυτού του γεγονότος, είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα, τόσο η Αρχή Λιμένων όσο και σειρά ιδιωτικών εταιρειών και είχαν δημιουργήσει και διατηρούν στο χώρο του νέου λιμανιού όλες τις κτιριακές υποδομές και την αναγκαία τεχνική βάση για να εξυπηρετήσουν τις εταιρείες που διενεργούν έρευνες και γεωτρήσεις για τους σκοπούς του εντοπισμού και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ", συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη πως η πρώτη επιτυχημένη γεώτρηση της NOBLE έγινε με τη στήριξη του νέου λιμανιού της Λεμεσού, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία και τόνισε πως το λιμάνι της πόλης διαθέτει μια τεράστια έκταση, ενώ υπάρχει ένα δυναμικό το οποίο αδρανεί λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων του διαμετακομιστικού εμπορίου.

Επομένως, συνέχισε, προσφέρονται μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης "και πάντοτε το λιμάνι της Λεμεσού ήταν φιλόξενο και ανέμενε ότι θα αξιοποιείτο κατάλληλα για αυτές τις δραστηριότητες", οι οποίες μπορούν, όπως τόνισε, να υποστηριχτούν και από την ίδια τη δομή της πόλης, η οποία διαθέτει εργαστήρια, μηχανουργία, τεχνικό προσωπικό ή ανταλλακτικά. Υπογράμμισε δε ότι γύρω από το λιμάνι της Λεμεσού υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι και για ανέγερση γραφείων των εταιρειών εάν καταστεί ανάγκη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σύμφωνο εδώ και χρόνια γι' αυτήν την ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την άποψη πως επαφίεται στα δυο αρμόδια Υπουργεία, Μεταφορών και Ενέργειας, να ενημερώσουν τις εταιρείες για τις δυνατότητες του λιμανιού της Λεμεσού.

"Μπορούν να έρθουν επί τόπου (οι εταιρείες) να δουν τις υποδομές που αναζητούν και αν υπάρχουν επιπρόσθετες απαιτήσεις είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε", κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρίστου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Καλωδιακός σταθμός προσαιγιάλωσης οπτικών ινών δημιουργείται στην Κρήτη
Επιστολή Γ. Παπαναστασίου προς Chevron για στοχευμένες ενέργειες εντός εξαμήνου
Σε χαμηλό 7 εβδομάδων κατρακύλησε το αργό-Απώλειες άνω του 3%
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
Φυσικό αέριο: Ασανσέρ οι τιμές στη Βρετανία-Υποχωρεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας
OPEC: Η παραγωγή αργού πετρελαίου παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο
Πολλαπλά σενάρια ανάπτυξης των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ επί τάπητος
Κίνα: Θα κατασκευάσει 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για το Κατάρ
Πτώση άνω του 1% για το αργό πετρέλαιο