Powered by

«America First»: Το οικονομικό πλάνο του Τραμπ

Διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία ως νέος πρόεδρος παρουσιάστηκε ενωτικός. Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους για να μας βοηθήσουν. Έχουμε σπουδαίο πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία». To InBusinessNews καταγράφει τις τρεις βασικές θέσεις του νέου πλανητάρχη για την αμερικανική Οικονομία όπως αυτές καταγράφηκαν προεκλογικά.

1. Δημοσιονομική ώθηση διαμέσου της μείωσης φορολογιών
• Μείωση των διασυνοριακών φόρων, ειδικότερα για τους εργαζόμενους και μεσαίου εισοδήματος Αμερικανούς οι οποίοι θα δουν τη φορολογία τους να μειώνεται ριζικά.
• Οι πλούσιοι θα καταβάλλουν ως φορολογία το μερίδιο που τους αναλογεί, αλλά κανείς δεν θα καταβάλλει τόσους φόρους ώστε να τίθενται σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.
• Εξάλειψη των κενών, ο εταιρικός φόρος θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην Αμερική, να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και να αναζωογονηθεί η αμερικανική Οικονομία. 

Εταιρικός φόρος
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τραμπ, ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί από 35% που είναι σήμερα στο 15% και θα εξαλειφθεί ο εναλλακτικός ελάχιστος εταιρικός φόρος. Η χαμηλή φορολογία θα επιβάλλεται τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να παρακρατούν τα κέρδη εντός της επιχείρησης. Παράλληλα, θα δίδεται το δικαίωμα σε αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους καταβάλλοντας ως φορολογία το 10% των κερδών τους. Την ίδια ώρα, εξαλείφεται ο εταιρικός φόρος εκτός από την πίστωση για Έρευνα και Ανάπτυξη. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα μπορούν να επιλέξουν δαπάνες επενδυτικού κεφαλαίου και να απολέσουν την έκπτωση των εξόδων εταιρικού συμφέροντος. 

Φόρος εισοδήματος
Μείωση του μέγιστου ποσοστού φόρου εισοδήματος από 39,5% στο 33%, διαχωρίζοντας το ύψος των εισοδημάτων σε τρεις κατηγορίες αντί επτά.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, με τους συμβούλους του Τραμπ να υποστηρίζουν ότι μια γρήγορη ανάπτυξη θα μειώσει το κόστος. Οι δαπάνες για βασικά ομοσπονδιακά προγράμματα, όπως το Medicare, θα διατηρηθεί, και κανείς δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Το θέμα που προκύπτει είναι κατά πόσον θα είναι βιώσιμο, και αν ένα τέτοιο σχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και πόσο. 

2. Επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών
Η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών που εισηγείται ο Τραμπ, οδηγούν στην ουσία στον προστατευτισμό. Για παράδειγμα, ο Τραμπ πρότεινε όπως επιβληθούν δασμοί 45% στις κινεζικές εισαγωγές και 35% στις εισαγωγές από το Μεξικό. Το ζήτημα που τίθεται εδώ είναι κατά πόσον αποτελεί διαπραγματευτικό τέχνασμα του Τραμπ για να πειστούν οι αμερικανικές εταιρείες που μετέφεραν τις δραστηριότητες τους σε αυτές τις χώρες λόγω φτηνού εργατικού δυναμικού, να επιστρέψουν στις ΗΠΑ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές θα οδηγήσει και σε αντίποινα με τις χώρες που επηρεάζονται να επιβάλλουν δασμούς και στα αμερικανικά προϊόντα.

Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις ως προς τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει ένας εμπορικός πόλεμος, ενώ όλα συγκλίνουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ανάπτυξη της αμερικανικής Οικονομίας. 

3. Νομικές αλλαγές - λιγότερη ρύθμιση.
Η τρίτη μεγάλη αλλαγή από τον Τραμπ θα πρέπει να αναμένεται στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα θα πρέπει από την μια να αναμένονται περισσότεροι έλεγχοι για τη μετανάστευση – ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις για ανέγερση τοίχους μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ - αλλά από την άλλη θα υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι στις τράπεζες και σε περιβαλλοντικά θέματα. Ήδη ο Τραμπ έχει διακηρύξει ότι προτίθεται να καταργήσει το νόμο Dodd-Frank, και να κλείσει το Γραφείο Καταναλωτή Χρηματοπιστωτικής Προστασίας των ΗΠΑ. 

Το πιο πάνω τρίπτυχο, σύμφωνα με τον Τραμπ, αναμένεται να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής Οικονομίας που θα κυμαίνονται μεταξύ 3,5%-4% σε ετήσια βάση, ενώ θα δημιουργηθούν 25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. 

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας