Powered by

Έντονο αντίχτυπο φέρνει η απόφαση για εκκίνηση Brexit

Στον έντονο απόηχο της απόφασης του Ανωτέρου Δικαστηρίου ότι η Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση, κινείται ο πολιτικός κόσμος στη χώρα την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Στίβεν Φίλιπς υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος «ασυμφιλίωτες διαφορές επί πολιτικής» με την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα, ο κ. Φίλιπς επιθυμούσε ένα «μαλακό» Brexit. Η απόφαση για παραίτηση φαίνεται ότι λήφθηκε μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση.

Οι υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Συντηρητικός βουλευτής Τζον Ρέντγουντ, καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει μεν από τη Βουλή την έγκριση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, αλλά με την απλουστευμένη και συνοπτική διαδικασία της «ουσιώδους πρότασης», που δεν απαιτεί παρά μόνο μία ψηφοφορία στη Βουλή  των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ερμηνεύουν τη διατύπωση της απόφασης των δικαστών ως υπόδειξη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τις Βουλές των Κοινοτήτων και των Λόρδων νομοσχέδιο για την επίκληση του Άρθρου 50. Μια τέτοια διαδικασία συνήθως απαιτεί μήνες, κάτι που θα ανέτρεπε τον σχεδιασμό της Τερέζα Μέι για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πριν από τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος για θέματα Ευρώπης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η διαδικασία του νομοσχεδίου θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη του κόμματος στα δυο σώματα να καταθέσουν τροπολογίες που θα εξασφάλιζαν ένα «μαλακό» Brexit.

Η κα Μέι επικοινώνησε το πρωί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να τους διαβεβαιώσει ότι πρόθεσή της είναι να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα έναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Παρόλα αυτά, ως έχουν τα πράγματα η χρονική στιγμή ενεργοποίησης του Άρθρου 50 επαφίεται πλέον στις διαθέσεις των βουλευτών. Για το λόγο αυτό, για να ανακτήσει την πρωτοβουλία, η κα Μέι δέχεται εισηγήσεις από ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της, αλλά και από τον Νάιτζελ Φάτατζ του UKIP, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ακόμα και πριν από τον Μάρτιο.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι γνώμη της Πρωθυπουργού είναι πως δεν πρέπει να διεξαχθούν γενικές εκλογές πριν από τις προγραμματισμένες για το 2020. Ωστόσο, τα γραφεία στοιχημάτων έχουν ήδη μειώσει στο μισό τις αποδόσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ το σενάριο αυτό προβάλλεται πλέον ως βασικό από χρηματοοικονομικούς οίκους.

Η στερλίνα εξάλλου ενισχύθηκε σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου και μίας εβδομάδας έναντι του ευρώ.

Εν τω μεταξύ, επικριτικά σχόλια από πολλούς πολιτικούς συγκέντρωσαν ορισμένα άκρως επιθετικά πρωτοσέλιδα του ευρωσκεπτικιστικού Τύπου, με ασυνήθιστα για τη Βρετανία πυρά κατά της δικαστικής εξουσίας. «Εχθροί του Λαού», είναι ο τίτλος της Daily Mail σε αναφορά της στους τρεις δικαστές του Ανωτέρου Δικαστηρίου, ενώ η Daily Telegraph φέρει τον τίτλο «Δικαστές εναντίον πολιτών».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας