Powered by

Υποστήριξη Κουγιάλη για ποσοστώσεις ξιφία ζητά Ευρωπαίος επίτροπος

Την υποστήριξη της Κύπρου στην επιβολή ποσοστώσεων και περιορισμών στην αλιεία του ξιφία της Μεσογείου, ζητά με επιστολή του (με αριθμό πρωτοκόλλου Ref. Ares 2016 5943453 04/10/2016) από τον υπουργό Γεωργίας Νικόλαο Κουγιάλη, ο αρμόδιος Επίτροπος Αλιείας Καρμένου Βέλλα. 

Σύμφωνα με τη επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την παρουσία του Ξιφία στις θάλασσες, αλλά και την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του αλιευτικού στόλου, ο οποίος αν τα αποθέματα μειωθούν θα μείνει χωρίς αντικείμενο και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Επίτροπος σκοπεύει, όπως αποκάλυψε το πρωί το ΚΥΠΕ, να προτείνει την επιβολή δεσμευτικών ποσοστώσεων, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Στο πρόσφατο σεμινάριο υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια στην αρχή του τρέχοντος έτους, και την υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο, όλα τα κράτη μέλη της Μεσογείου και οι τρίτες χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο.

Για πολλές από αυτές τις αλιευτικός ο στόλος της ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αυτό μας βάζει σε μια θέση όπου θα πρέπει να εκπληρώσουμε την ιδιαίτερη ευθύνη μας να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και να δώσουμε το παράδειγμα.

Ο Ξιφίας της Μεσογείου αποτελεί μια βασική περίπτωση, όπου η δραματική κατάσταση των αποθεμάτων απαιτεί άμεσα διορθωτικά μέτρα, όπως επιβεβαιώνεται από προκαταρκτικές εκθέσεις των επιστημόνων της ICCAT.

Θα ήθελα λοιπόν να δούμε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλάβει το ρόλο και την ηγετική της θέση στην ICCAT με την κατάθεση πρότασης για ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία της Μεσογείου κατά την επόμενη ετήσια συνεδρίαση της ICCAT το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Χαίρομαι που βλέπω ότι κάποια πρόοδος σχετικά με τη συζήτηση για τη βελτίωση του τρέχοντος πλαισίου διαχείρισης έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τεχνικά μέτρα και μέτρα ελέγχου καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της παροχής επιστημονικών δεδομένων.

Παρ `όλα αυτά, ο αντίκτυπος αυτών και μόνο των μέτρων υπολείπονται αρκετά ως προς τη βελτίωση της τρέχουσας δεινής κατάστασης των αποθεμάτων και ως εκ τούτου της βιωσιμότητας του κλάδου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας στην πρόταση της ΕΕ για την εισαγωγή και τη σταδιακή μείωση των συνολικά επιτρεπόμενων αλιευμάτων ξιφία της Μεσογείου, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές.

Ανυπομονώ για τη συζήτηση σχετικά με αυτό το σημαντικό και επείγον ζήτημα μαζί σας κατά την προσεχή μας σύνοδο του Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2016. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια θετική δέσμευση, με στόχο την εξασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος για το απόθεμα αυτό και ενδιαφερομένων οι στόλοι».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ