Powered by

Υποστήριξη Κουγιάλη για ποσοστώσεις ξιφία ζητά Ευρωπαίος επίτροπος

Την υποστήριξη της Κύπρου στην επιβολή ποσοστώσεων και περιορισμών στην αλιεία του ξιφία της Μεσογείου, ζητά με επιστολή του (με αριθμό πρωτοκόλλου Ref. Ares 2016 5943453 04/10/2016) από τον υπουργό Γεωργίας Νικόλαο Κουγιάλη, ο αρμόδιος Επίτροπος Αλιείας Καρμένου Βέλλα. 

Σύμφωνα με τη επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια την παρουσία του Ξιφία στις θάλασσες, αλλά και την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του αλιευτικού στόλου, ο οποίος αν τα αποθέματα μειωθούν θα μείνει χωρίς αντικείμενο και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Επίτροπος σκοπεύει, όπως αποκάλυψε το πρωί το ΚΥΠΕ, να προτείνει την επιβολή δεσμευτικών ποσοστώσεων, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Στο πρόσφατο σεμινάριο υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια στην αρχή του τρέχοντος έτους, και την υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο, όλα τα κράτη μέλη της Μεσογείου και οι τρίτες χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο.

Για πολλές από αυτές τις αλιευτικός ο στόλος της ΕΕ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Αυτό μας βάζει σε μια θέση όπου θα πρέπει να εκπληρώσουμε την ιδιαίτερη ευθύνη μας να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και να δώσουμε το παράδειγμα.

Ο Ξιφίας της Μεσογείου αποτελεί μια βασική περίπτωση, όπου η δραματική κατάσταση των αποθεμάτων απαιτεί άμεσα διορθωτικά μέτρα, όπως επιβεβαιώνεται από προκαταρκτικές εκθέσεις των επιστημόνων της ICCAT.

Θα ήθελα λοιπόν να δούμε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλάβει το ρόλο και την ηγετική της θέση στην ICCAT με την κατάθεση πρότασης για ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποκατάστασης για τον ξιφία της Μεσογείου κατά την επόμενη ετήσια συνεδρίαση της ICCAT το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Χαίρομαι που βλέπω ότι κάποια πρόοδος σχετικά με τη συζήτηση για τη βελτίωση του τρέχοντος πλαισίου διαχείρισης έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τεχνικά μέτρα και μέτρα ελέγχου καθώς και μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της παροχής επιστημονικών δεδομένων.

Παρ `όλα αυτά, ο αντίκτυπος αυτών και μόνο των μέτρων υπολείπονται αρκετά ως προς τη βελτίωση της τρέχουσας δεινής κατάστασης των αποθεμάτων και ως εκ τούτου της βιωσιμότητας του κλάδου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξή σας στην πρόταση της ΕΕ για την εισαγωγή και τη σταδιακή μείωση των συνολικά επιτρεπόμενων αλιευμάτων ξιφία της Μεσογείου, σύμφωνα με τις επιστημονικές συμβουλές.

Ανυπομονώ για τη συζήτηση σχετικά με αυτό το σημαντικό και επείγον ζήτημα μαζί σας κατά την προσεχή μας σύνοδο του Συμβουλίου στις 10 Οκτωβρίου 2016. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια θετική δέσμευση, με στόχο την εξασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος για το απόθεμα αυτό και ενδιαφερομένων οι στόλοι».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Γίνεται «παίχτης» για την Κύπρο η ρουμανική αγορά…Περιμένει περισσότερους από 100 χιλιάδες τουρίστες ο Κουμής
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Πώλησε και τα πολυκαταστήματα ERA η Ermes-Στην Gencom που αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι του τυπικού ποσού του €1,00
Leptos Calypso Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι, προσέλκυση νέων αγορών και απόδοση των ανακαινίσεων
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών