Powered by

Moody's: «Σταθερό» το outlook των γερμανικών τραπεζών

Οι προοπτικές του γερμανικού τραπεζικού συστήματος παραμένουν «σταθερές» σύμφωνα με την Moody's, η οποία εκτιμά πως η ανθεκτική οικονομία της χώρας και το χαμηλό επίπεδο της ανεργίας θα βοηθήσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν ισχυρά χρηματοοικονομικά θεμελιώδη.

Ωστόσο, οι επίμονες πιέσεις στην κερδοφορία τους θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για τις γερμανικές τράπεζες, κυρίως λόγω της υψηλής βάσης κόστους τους, θέμα το οποίο αρχίζει να προσελκύει την προσοχή των διοικήσεών τους.

Όπως αναφέρει ο οίκος, «οι σταθερές λειτουργικές συνθήκες στη Γερμανία βοηθούν να αντισταθμιστεί η επίπτωση του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες της χώρας.

Η Moody's προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 1,7% φέτος και κατά 1,5% του χρόνου, ενώ η ανεργία θα παραμείνει κάτω του 5%, στηρίζοντας το σταθερό λειτουργικό περιβάλλον για τις γερμανικές τράπεζες.

Το ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον σημαίνει επίσης ότι η ποιότητα των εγχώριων δανείων θα παραμείνει καλή. Ενώ η συνεχιζόμενη κρίση στη ναυτιλία θα εξακολουθήσει να είναι πιστωτικά αρνητική για τις τράπεζες που επηρεάζονται, ωστόσο η Moody's εκτιμά πως οι εκθέσεις στον κλάδο θα μειωθούν στους επόμενους 12-18 μήνες.

Η βασική πρόκληση για τις γερμανικές τράπεζες εξακολουθεί να είναι οι επίμονες πιέσεις στην κερδοφορία σε συνδυασμό με την υψηλή βάση κόστους. «Τα περιθώρια καταθέσεων και δανεισμού των γερμανικών τραπεζών θα συνεχίσουν να διαβρώνονται», εκτιμά ο οίκος. Ωστόσο, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλή πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την αγορά, ενώ θα διατηρήσουν επαρκή ρευστότητα για να καλύψουν οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Η πλεονάζουσα παγκόσμια προσφορά πετρελαίου περιορίζει τις αυξήσεις τιμών
Ιστορικά ψηλά στις μετοχές στο Τελ Αβίβ μετά τα πλήγματα ΗΠΑ στο Ιράν
Αναμένουν άνοδο στις τιμές πετρελαίου οι επενδυτές, στροφή προς ασφαλή καταφύγια
Ομόφωνη στήριξη Ecofin στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2026
ΗΠΑ: Αυτές είναι οι πλουσιότερες γυναίκες celebrities–Ποια βρίσκεται στην κορυφή
Νέα επίθεση Τραμπ κατά Πάουελ-«Αργός και καταστροφικός, μας κοστίζει δισεκατομμύρια»
Ντομπρόβσκις: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι για αντίποινα
Ικανοποίηση Κομισιόν για την συμφωνία αύξησης αποτελεσματικότητας κεφαλαιαγορών Ε.Ε.-Σημαντικά οφέλη
Διατηρεί στο 4,25% το επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας-Απογοητεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων εισέρχεται η Ελβετία-Ανησυχία για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια