Powered by

Υπουργείο Εργασίας: Νέα σχέδια κατά της ανεργίας

Οκτώ νέα σχέδια θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα την αρμόδια υπουργό, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου της ΑνΑΔ κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα για το έτος 2015.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε πως ένα από τα σχέδια θα αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν για την εργοδότηση Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες και την ενεργοποίηση ληπτών ΕΕΕ. Τα σχέδια θα χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό από τα διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ. «Τα νέα σχέδια του Υπουργείου, θα συνδυάζουν την πρακτική άσκηση με την υποχρέωση εργοδότησης για να υπάρχει πέραν από την επαγγελματική κατάρτιση και διασφάλιση της εργοδότησης», υπέδειξε η Υπουργός Εργασίας.

Επίσης ανέφερε πως: «Ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι η ενεργοποίηση των ληπτών ΕΕΕ στόχος στον οποίο θα συνδράμει και η ΑνΑΔ. Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η κατάρτιση ληπτών ΕΕΕ στην επισιτιστική βιομηχανία».

Η Υπουργός στον σύντομο χαιρετισμό της συνεχάρη το προσωπικό και τη διεύθυνση της Αρχής για το έργο το οποίο επιτελούν και τη μεταξύ τους συνεργασία για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικό, το οποίο ονόμασε ως κινητήριο δύναμη του τόπου μας.

Σημείωσε, ακόμη, πως η ανεργία βρίσκεται στο 11.2% και πρόσθεσε πως μπορούμε να ευελπιστούμε σε ένα αισιόδοξο μέλλον ειδικά για τους νέους. «Η ανεργία στους νέους έχει μειωθεί όμως είναι ακόμη υψηλή για αυτό και η συμβολή της ΑνΑΔ είναι σημαντική για την παροχή όλων των απαραίτητων εφοδίων στο εργατικό δυναμικό», συμπλήρωσε.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ακόμη πως μέσα σε αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν έχει μειωθεί ο κατώτατος μισθός. «Αντιλαμβανόμενη τις ανησυχίες για τον κατώτατο μισθό ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένα επαγγέλματα και πιθανόν να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές συνθήκες, οφείλω να σημειώσω πως υπήρχε αύξηση 25% στις επιθεωρήσεις κατά το 2014 και 2015 για να διασφαλιστεί πως οι εργοδότες τηρούσαν όλους τους κανονισμούς».

Η Υπουργός εργασίας σε καταληκτικό της σχόλιο δήλωσε πως το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία βρίσκεται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου με στόχο  να κατατεθεί στη βουλή για ψήφιση το συντομότερο. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, το Υπουργείο σχεδιάζει να συνάψει μνημόνια κατανόησης με ομάδες εργαζομένων, όπως φωτογράφους, για την καταπολέμηση της αδούλωτης εργασίας. Στο πλαίσιο των μνημονίων κατανόησης όπως εξήγησε συμφωνούν δύο μέρη χωρίς νομικές δεσμεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ