Powered by

Κ. Πετρίδης: Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για τα ν/σ του δημοσίου

Έκκληση στη Βουλή να προχωρήσει στην ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Μιλώντας μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η διαβούλευση σχετικά με τα πέντε νομοσχέδια, τα οποία οδηγούνται προς ψήφιση. Αναγνωρίζοντας ότι έχουν εγερθεί θέματα και ερωτήματα από τους βουλευτές, εντούτοις επεσήμανε ότι «δεν έχουν παρουσιαστεί πρακτικά εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις».

Διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και εισηγήσεις που θα βελτιώσουν μελλοντικά τον ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας, εντούτοις, όπως είπε, «όσα εισηγήθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής δεν αφορούν το συγκεκριμένο πλαίσιο μεταρρύθμισης».

Εξάλλου, τόνισε ότι στη Βουλή εναπόκειται να αποφασίσει κατά πόσο θα προχωρήσει στην ψήφιση των πέντε νομοσχεδίων, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, που θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πετρίδης προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση των νομοσχεδίων, θα σήμαινε ταυτόχρονα «επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς αυξήσεων και προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία, αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, καθώς και σε αποτυχημένο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων». Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν θα καθίστατο εφικτή η μετακίνηση των υπαλλήλων με βάση τις ανάγκες, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να συνεχίσουν να έχουν υπεράριθμο προσωπικό, ενώ για τμήματα που είναι υποστελεχωμένα να πρέπει να γίνουν προσλήψεις.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις των βουλευτών για αλλαγές επί των νομοσχεδιών, είπε ότι «οι προτάσεις πρέπει να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες», εξηγώντας ότι για παράδειγμα η εισήγηση για αξιολόγηση 180 μοιρών δεν ισχύει σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες του εξωτερικού.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις σε περίπτωση που η Ολομέλεια της Βουλής καταψηφίσει τα νομοσχέδια, ανέφερε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για κατάθεση προτάσεων, επισημαίνοντας ότι η εκτελεστική εξουσία είναι ανοιχτή σε εισηγήσεις, που θα εφαρμοστούν μελλοντικά.

«Οι διευθυντές πρέπει να αξιολογούν»
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να λειτουργούν ως πραγματικοί διευθυντές κάλεσε στο πλαίσιο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών τους διευθυντές στο δημόσιο ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα το έχουν οι διευθυντές, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης».

Αν και αναγνώρισε ότι το νέο προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης παρουσιάζει δυσκολίες, εντούτοις τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.

Μετά από απόψεις που εκφράστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο η Βουλή, μετά από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δύναται να εισάγει πρόνοια στον νόμο για μεταρρύθμιση του δημοσίου, η οποία θα υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταθέσει εντός 3 ετών κανονισμούς, που θα προβλέπουν ότι οι αξιολογούντες θα αξιολογούνται με τη σειρά τους από τους προϊσταμένους.

Εντούτοις, εκπρόσωπος Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει συνταγματικό κώλυμα στο να ψηφίσει ο νομοθέτης πρόνοια που να υποχρεώνει την κυβέρνηση να καταθέσει κανονισμούς σε εύλογο διάστημα, επικαλούμενος γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις.

Από την πλευρά του, όμως, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάσει σχετική μελέτη, «όχι σε 3 χρόνια αλλά το συντομότερο δυνατό». 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ