Powered by

Αιχμές ΥΠΟΙΚ για την επιστολή Ευρωπαίων Αξιωματούχων

Με αιχμές περί περίεργης πολιτικά και διαδικαστικά προσέγγισης, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στη θέση που διατύπωσαν μέσω επιστολής τους ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2017 παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από το μεσοπρόθεσμο στόχο για ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διαρθρωτικούς όρους το 2017.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αποδέχεται την παρατήρηση για μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, καθώς, πρόσθεσε, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο οφείλουν όλα τα κράτη-μέλη να τηρούν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θεωρεί παράλογο να γίνεται αναφορά σε υπερβολικό έλλειμμα για την Κύπρο, η οποία συγκαταλέγεται στα δύο με τρία κράτη με την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, πέραν του 2% και ένα οριακό έλλειμμα της τάξης του 0,5%.

Διερωτήθηκε παράλληλα γιατί η Κομισιόν εγείρει ζήτημα για ένα κράτος-μέλος που έχει στην ουσία έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς να ζητά κάτι ανάλογο από άλλες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα.

Διαβεβαιώνοντας ότι η Λευκωσία είναι πανέτοιμη να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, στη βάση πραγματικών δεδομένων, ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θεωρεί πως η κυπριακή οικονομία χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή στο στάδιο που βρίσκεται τώρα.
Δεν πρόκειται, είπε, να ληφθούν επιπλέον μέτρα, εξέλιξη που θα περιόριζε την οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως αυτοί τονίστηκαν στην επιστολή τους, η διαρθρωτική ισορροπία αναμένεται να επιδεινωθεί κατά μία κόμμα 9 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2016.

Η Κομισιόν ζητά από τον κύριο Γεωργιάδη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η διαρθρωτική ισορροπία για το 2017 βρίσκεται κάτω από τους στόχους του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και αναμένει την απάντηση μέχρι αύριο Πέμπτη, ώστε να την λάβει υπόψη στην περαιτέρω ανάλυση.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας