Powered by

Διαφορά ΥΠΟΙΚ - Κομισιόν για υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος

Αντιφατική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο υπολογισμού του χάσματος μεταξύ δυνητικού και πραγματικού ΑΕΠ (Output Gap), όπως προκύπτει μέσα από το προσχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε για εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών στις 17 Οκτωβρίου.

Με βάση τη μεθοδολογία αυτή, η Κύπρος παρουσιάζεται να βρίσκεται εκτός του μεσοπρόθεσμου στόχου για το διαρθρωτικό έλλειμμα (-0,5%) που τέθηκε από την Κομισιόν, παρουσιάζοντας μάλιστα σημαντική επιδείνωση, κάτι που αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλαν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόσφκις και ο Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Στην επιστολή, οι δύο Επίτροποι επισημαίνουν πως ο επανυπολογισμός της καθαρής διαρθρωτικής θέσης αναμένεται να επιδεινωθεί, και από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015 πάει σε έλλειμμα -0,1% το 2016 και -2% το 2017, σε αντίθεση με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ το οποίο θεωρεί πως το διαρθρωτικό έλλειμμα για το 2016 και το 2017 θα είναι οριακά ισοσκελισμένο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το ΥΠΟΙΚ διαφωνεί με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Κομισιόν, επί των οποίων βασίζει τις εκτιμήσεις της για το χάσμα μεταξύ του δυνητικού και του πραγματικού ΑΕΠ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως ο τρόπος υπολογισμού είναι λανθασμένος, παρουσιάζει αδυναμίες και είναι αντιφατικός δεδομένου της πορείας της κυπριακής οικονομίας.

«Σε διαρθρωτικούς όρους και στη βάση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για το χάσμα μεταξύ δυνητικού και πραγματικού ΑΕΠ, το έλλειμμα αναμένεται να επιδεινωθεί κατά 0,7% το 2016 και και να καταγράψει επιπλέον επιδείνωση της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ το 2017», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε στην Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται, οι βασικές εξελίξεις που καθοδηγούν τις επιδόσεις σε σχέση με το έλλειμμα είναι ο τερματισμός της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η πρόσληψη των 3.000 οπλιτών και η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Ωστόσο, το εκτιμώμενο διαρθρωτικό ισοζύγιο προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για το χάσμα μεταξύ δυνητικού και πραγματικού ΑΕΠ και αντιμετωπίζεται από τις αρχές με επιφύλαξη, δεδομένων των οικονομικά αντιφατικών αποτελεσμάτων για την Κύπρο», τονίζεται.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι η τάση στο χάσμα μεταξύ του πραγματικού και δυνητικού ΑΕΠ είναι «αντιφατικό» (counter-intuitive) και σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις «δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από τις πρόσφατες τάσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

«Ενόψει των πιο πάνω, οι εκτιμήσεις για τις διαρθρωτικές εξελίξεις στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού στη βάση των υπολογισμών των υπηρεσιών της Κομισιόν θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφύλαξη».

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην επιστολή τους και οι Επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί αναγνωρίζουν ότι «οι εκτιμήσεις για την απόδοση της κυπριακής οικονομίας με βάση την κοινή μεθοδολογία υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφορά αυτή σε σχέση με τη μεθοδολογία θα αναδείξει και ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή του, την οποία θα πρέπει να αποστείλει μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ