ΥΠΟΙΚ: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα εξυγίανσης
18:45 - 26 Οκτωβρίου 2016
Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θεωρεί πως στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά και την επιστολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με παρατηρήσεις για το διαρθρωτικό έλλειμμα της Κύπρου.
«Ξεκαθαρίζω με τον πιο έντονο τρόπο πως δεν θεωρούμε πως στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ή δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Κύπρος εδώ και κάποια χρόνια και για το 2017 διαθέτει από τις καλύτερες δημοσιονομικές, μια από τις δύο τρεις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις», ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κ. Γεωργίαδης είπε ότι το Υπουργείο είναι σε θέση να δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ καλές εξηγήσεις που θα επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του δημοσιονομικού σχεδιασμού της Κύπρου και τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε ανάγκης για επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θεωρεί αχρείαστα και αντιπαραγωγικά. «Θα είχαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με δεδομένο πως ήδη λειτουργούμε στα όρια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», υπέδειξε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ικανοποιητικές εξηγήσεις θα δοθούν στην Κομισιόν μέχρι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι λόγω της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται, «και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, πως έχουμε περιορισμούς, υπάρχουν ευρωπαϊκές διαδικασίες και δεσμεύσεις που αφορούν τα κράτη μέλη σε σχέση με τα όρια δαπανών που πρέπει να τηρούμε». Δεν είναι, πρόσθεσε, και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη η διόγκωση των δημοσίων δαπανών ή η παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς δείκτες.
«Αποδέχομαι πλήρως την προειδοποίηση πως πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη συνεπή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών χωρίς να υπάρξει ξανά παρέκκλιση», τόνισε.
Αντικρουόμενα τα συμπεράσματα της Επιτροπής
Παράλληλα ο κ. Γεωργίαδης ανέφερε ότι αυτές οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται σε μια πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία αμφισβητείται και για την οποία είναι προγραμματισμένη αναθεώρηση.
Πρόσθεσε ότι οι παρατηρήσεις προέρχονται μέσα από μια μεθοδολογία στη βάση διαρθρωτικών παραμέτρων, όχι πραγματικών παραμέτρων, που προφανώς δίνει αντικρουόμενα συμπεράσματα.
«Το γεγονός πως για ένα κράτος μέλος όπως η Κύπρος με τόσο καλές δημοσιονομικές επιδόσεις, στις πρώτες δύο-τρεις θέσεις με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προκύπτει μέσα από αυτή τη μεθοδολογία ότι χρειάζεται επιπρόσθετα μέτρα, είναι καλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την αναθεώρηση αυτή της πολύ στρεβλής μεθοδολογίας», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι δεν είναι εκτίμηση, αλλά είναι δεδομένο ότι η Κύπρος κατέχει πλέον από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις και ότι έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «Άλλα κράτη έχουν ελλείμματα του 3 και 3,5 τοις εκατόν για τα οποία αυτή η μεθοδολογία δεν αναδεικνύει ζήτημα, ενώ αναδεικνύεται ζήτημα για ένα κράτος με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», είπε και πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται η διαφοροποίηση της μεθοδολογίας.
Zήτημα με τον έλεγχο του Συνεργατισμού
Ερωτηθείς για την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Συνεργατισμό, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι παρόλο που το Υπουργείο απέφυγε να εμπλακεί σε δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση για αυτό το ζήτημα, εξακολουθεί να υφίσταται ένα ζήτημα που παρακολουθεί και αξιολογεί. Πρόκειται, όπως είπε, για ζήτημα αντίθεσης μεταξύ του τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου – το οποίο προβλέπει έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία - και των όρων παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης όπως έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο λόγος που υφίσταται ενδεχομένως κάποιο ζήτημα σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν είναι ο Συνεργατισμός ο όποιος δημόσιος οργανισμός, είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που χρειάστηκε και έλαβε προσωρινή κρατική ενίσχυση κάτω από πολύ συγκεκριμένους όρους που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για αυτό δεν τίθεται ζήτημα, για άλλο κρατικό οργανισμό, τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο οποίος ανέκαθεν ελεγχόταν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ερωτηθείς ποια προβλήματα προκύπτουν από τον έλεγχο, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη παραβίαση των όρων παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης που επιβάλλει στο κράτος να κρατήσει απόσταση από αυτό τον Οργανισμό που θέλησε να ενισχύσει. «Και από τη στιγμή που η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι κομμάτι του κράτους ενδεχομένως να προκύπτει ζήτημα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να γίνεται έλεγχος, ωστόσο πρόσθεσε ενδεχομένως να προκύπτει μια αντίφαση αυτό το ζήτημα.
Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το ΔΣ του Συνεργατισμού έχει την ευθύνη να δώσει τις όποιες εξηγήσεις, ωστόσο αυτό απολαμβάνει πλήρως της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ζητήσει συνάντηση με το Κράτος και το Συνεργατισμό για το θέμα.
Τέλος, κληθείς να αναφερθεί σε τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού κενών θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, ο υπουργός είπε ότι «κατ’ εξαίρεση του κανόνα όλες οι κενές θέσεις στη Νομική Υπηρεσία έχουν αποπαγοποιηθεί και αποπαγοποιούνται σε συνεχή βάση όταν αυτές προκύπτουν», ενώ επεσήμανε πως η στήριξη του κράτους προς τη Νομική Υπηρεσία φαίνεται επίσης και από την ενίσχυση της Υπηρεσίας με συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ