powered by

Τράπεζες και ΥΠΟΙΚ διαφωνούν με πάγωμα ανατοκισμού και τόκους υπερημερίας

Τράπεζες, Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα παρουσιάστηκαν αντίθετοι στην πρόταση νόμου για αναστολή της δυνατότητας επιβολής τόκων υπερημερίας ή εφαρμογής ανατοκισμού, καθώς και της εφαρμογής λογιστικών μεθόδων, που επιφέρουν αύξηση κεφαλαίου μεγαλύτερη από ό,τι αν είχε εφαρμοστεί ανατοκισμός, η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η πρόταση νόμου, όπως ανέφερε ο εκ των εισηγητών της Γιώργος Περδίκης, κατατέθηκε πριν από ένα χρόνο, κατά τη συζήτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, από τον τέως Βουλευτή Νίκο Κουτσού και την υπέγραψε και ο ίδιος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως το αρχικό κείμενο του προτεινόμενου νόμου ως κατατέθηκε, διαλάμβανε αναστολή για τρία έτη, αλλά επειδή -όπως είπε- ήδη πέρασε ένας χρόνος, η αναστολή μπορεί να είναι για δύο χρόνια.

Η για μικρή χρονική περίοδο αναστολή στους τόκους υπερημερίας, προσφέρεται ως λύση για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε πως η ρύθμιση που προτείνεται είναι γενική και δίνει αντικίνητρα στους οφειλέτες. Κανένας δεν θα έχει λόγο να πληρώσει, είτε έχει είτε όχι πρόβλημα, είπε

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει δρόμος να διανυθεί, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε όλη την ΕΕ, ενώ πρόσθετα η ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Η Κεντρική Τράπεζα διατύπωσε τη διαφωνία της με την πρόταση νόμου με σημείωμα που ανέγνωσε στην Επιτροπή, εκπρόσωπος της. Στο σημείωνα αναφέρεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς θα δώσει κίνητρα στους δανειολήπτες ακόμα και σε αυτούς που τα εξυπηρετούν, να σταματήσουν να πληρώνουν.

Περαιτέρω, ανέφερε πως τα τραπεζικά ιδρύματα σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης εξετάζουν τις δυνατότητες των δανειοληπτών και εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την επίτευξη βιώσιμης αναδιάρθρωσης, προβαίνουν σε προσαρμογές ποσών που έχουν χρεωθεί στους δανειολήπτες.

Είπε ακόμα πως στις περιπτώσεις που μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταλήγουν στο Δικαστήριο, το Δικαστήριο εξετάζει την ορθότητα του τόκου υπερημερίας και του ανατοκισμού.

Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον προτεινόμενο νόμο, είπε πως οι επιβαλλόμενες χρεώσεις αφορούν διεθνείς τοκιστικές πρακτικές.

Είπε ακόμα πως οι εφαρμοζόμενες τοκιστικές πρακτικές επιβάλλονται για τη ζημιά που έχει υποστεί η τράπεζα για τη μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του δανειολήπτη.

Διερωτώμενη γιατί κάποιος να πληρώσει ή αναδιαρθρώσει το δάνειο, αφού δεν θα έχει επιβάρυνση, πρόσθεσε πως θα χειροτερεύσει την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων.

Είπε ακόμα ότι παλιές υποθέσεις που δεν πλήρωναν, ενώ μπορούσαν, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, άρχισαν να πληρώνουν μόλις ενημερώθηκαν ότι θα προωθηθεί η διαδικασία εκποίησης.

Ο Χρηματοοικομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι οι τράπεζες σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την αναδιάρθρωση αγνοούν τους τόκους υπερημερίας, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αν δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια θα αυξάνονται 10% το χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025