Αυξημένη συγχρηματοδότηση για Κύπρο θα ζητήσει το ΕΚ
07:55 - 25 Οκτωβρίου 2016
Νομοθετική πρόταση για συνέχιση των αυξημένων ποσοστών συγχρηματοδότησης για Κύπρο και Ελλάδα αναμένεται να υπερψηφίσει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Η νομοθετική πρόταση αφορά στη συνέχιση της αυξημένης ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί το έτος λήξης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας, και την κάλυψη έως και του 85% του κόστους των έργων στην Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 24 του κανονισμού κοινών διατάξεων δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αυξήσει τις πληρωμές στο πλαίσιο προγραμμάτων που εμπίπτουν στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ)- τα λεγόμενα "top-ups" - για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους, οι ενδιάμεσες πληρωμές μπορούν να αυξηθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται σε κάθε προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Συνοχής ή για κάθε μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).
Το «top-up» δεν επιφέρει αλλαγές στις συνολικές χορηγήσεις μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση ασκεί πιέσεις στις εθνικές οικονομίες και τα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα λιτότητας προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Στο πλαίσιο της ισχύουσας πολιτικής για τη συνοχή, η Κύπρος θεωρείται περισσότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια και υπό κανονικές συνθήκες θα λάμβανε το 50% της συγχρηματοδότησης για τα προγράμματα του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ. Οπως όμως αναφέρεται, καθώς η Κύπρος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και μείωση των επενδύσεων εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, της παρέχεται υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης της τάξης του 85% από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 30ή Ιουνίου 2017.
Θεωρείται ότι η αυξημένη συγχρηματοδότηση θα επηρεάσει θετικά την κυπριακή οικονομία, καθώς έτσι θα μειωθούν τα ποσά που διατίθενται για την εθνική συγχρηματοδότηση και, συνεπώς, θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και επενδύσεις.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει να παραταθεί η περίοδος επιλεξιμότητας της Κύπρου για το ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% μέχρι το πέρας των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Τούτο θα δώσει στην Κύπρο περισσότερο χρόνο ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και παράλληλα να εκτελέσει επιτυχώς έργα του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ.
Η εισηγήτρια της έκθεσης, Iskra Mihaylova από τη Βουλγαρία, αναφέρει ότι επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής ως στοχευμένη και ουδέτερη για τον προϋπολογισμό λύση για τα προσωρινά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν δύο κράτη μέλη, Κύπρος και Ελλάδα και ζητεί να εγκριθεί από την ολομέλεια η πρόταση της Επιτροπής χωρίς τροποποίηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ