Powered by

Ανάκαμψη με την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων


Η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν, θα είναι καταλύτης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης. Τη Συνέλευση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

Αποστολή του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης, είναι η προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο. «Μέλη του Συνδέσμου είναι πέραν των 20 οργανισμών και εταιρειών, που επενδύουν και αναπτύσσουν τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο. Προέρχονται από όλο το φάσμα της οικονομίας και εκπροσωπούν συνολικά 28 έργα αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας». 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως, παρατηρείται αύξηση στις ξένες επενδύσεις, με την Κύπρο να έχει καταφέρει να αντιστρέψει πλήρως την κακή εικόνα που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. «Η έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάρτιο, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις συνεχόμενες θετικές αξιολογήσεις που λαμβάνει η κυπριακή οικονομία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας, αποτυπώνοντας τη σταθερή ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως «τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα, δεν πρέπει να μας παρασύρουν στον εφησυχασμό και την επανάπαυση, καθώς είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν».

Ο Ανδρέας Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό δομών και πρακτικών στη δημόσια υπηρεσία και πάταξη της γραφειοκρατίας, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός φιλικός προς την επιχειρηματικότητα. «Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση» είπε, τονίζοντας πως «για να εμπιστευτούν οι ξένοι επενδυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, απαιτείται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Οι διεθνείς επενδυτές αναζητούν αδειοδοτημένα, ώριμα και βιώσιμα έργα με ψηλή επικερδότητα, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες». 

Αναφερόμενος στην διαδικασία αδειοδότησης των Ενοποιημένων Αναπτύξεων και τη Δήλωση Πολιτικής που απαιτεί την ένταξη δύο τουλάχιστον Στρατηγικών Χρήσεων σε κάθε Ανάπτυξη, ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως «οι υπερβολικοί περιορισμοί που τίθενται ως προϋποθέσεις για να επιτραπούν οι αναπτύξεις μειώνουν ουσιαστικά την ελκυστικότητα και βιωσιμότητα των Έργων, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές και να οδηγούνται σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς». Κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει με προσοχή την ένσταση του Συνδέσμου για τη Δήλωση Πολιτικής, αλλά και τις εισηγήσεις του για τις διαδικασίες αδειοδότησης των Έργων, προς όφελος της στρατηγικής επιδίωξης του Κράτους για προσέλκυση επενδύσεων και υλοποίηση σημαντικών Έργων Ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας, την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για τη νομιμοποίηση και υλοποίηση των αναπτύξεων γηπέδων γκολφ, είπε πως η απόφαση αυτή καθιστά πολλές αναπτύξεις γηπέδων γκολφ μη υλοποιήσιμες. «Ο Σύνδεσμος, έχει ήδη υποβάλει προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εισηγήσεις για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην Πολιτική για τα Γήπεδα Γκολφ, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές υλοποίησης των σημαντικών αυτών έργων. Καλούμε την κυβέρνηση όπως επανεξετάσει το θέμα αυτό», είπε.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει το άνοιγμα  Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου σε μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα της Κίνας, τονίζοντας πως αυτή η καθυστέρηση, συνεπάγεται κόστος για την Κύπρο, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός διεθνώς οδηγεί τους επενδυτές σε άλλους προορισμούς, περισσότερο ελκυστικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας