Powered by

Ανεργία και αδήλωτη εργασία στο στόχαστρο του Υπουργείου

Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τη βελτίωση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των ανέργων, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στοχεύει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας για την επόμενη τριετία.

Παρουσιάζοντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό για το 2017, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο προωθεί ενεργητικές πολιτικές για την επιδότηση της εργασίας μέσω μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. 

Ενδείξεις μείωσης της ανεργίας
Εξάλλου, αναμένεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2017, το Υπουργείο θα υλοποιήσει μέτρα, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες ευκαιρίες για κατάρτιση, εκπαίδευση και απασχόληση των ανέργων, με έμφαση τους νέους, τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών και τους μακροχρόνια άνεργους.

Παράλληλα, η υπουργός αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει επείγον και σοβαρό, τόνισε ότι φαίνεται να καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις της επιδιωκόμενης ανάκαμψης, με την πτωτική τάση να συνεχίζεται.

Πρόστιμα για αδήλωτη και παραβίαση δικαιωμάτων
Εκτός από τα 11 σχέδια που έχουν εξαγγελθεί με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, το Υπουργείο προτίθεται να καταθέσει εντός των ημερών νομοσχέδιο για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο θα προνοεί αυστηρές ποινές για τους παρανομούντες εργοδότες. Παράλληλα, πρόστιμα €3.500 θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, εξηγώντας ότι το ύψος της συγκεκριμένης ποινής θα αφορά κάθε εργαζόμενο, για παραβίαση και για κάθε ημέρα, σε σχέση με €300 που είναι σήμερα.

Από τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους €945,1 εκατ. για το 2017, το 93% αφορά κοινωνικές παροχές, το 5% αφορά μισθούς και το 2% λειτουργικές δαπάνες.

Έπαιρναν επίδομα, χωρίς να το έχουν ανάγκη
Οι οικογένειες-δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος φτάνουν τις 35.000, ενώ πλέον δημιουργείται μητρώο για όσους παίρνουν επιδόματα από το κράτος, για τους οποίους το Υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει τόσο τα περιουσιακά τους στοιχεία όσο και την οικογενειακή τους κατάσταση.

Ουκ ολίγες ήταν οι περιπτώσεις, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, που χωρίς να ήταν δικαιούχοι, λάμβαναν επί χρόνια επίδομα.

Όσον αφορά στο ΕΕΕ έχει υλοποιηθεί η δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει την παροχή φροντίδας στους δικαιούχους, ενώ η τρίτη φάση, η οποία βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, αφορά την αναδιάρθρωση στο Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας.

Εξάλλου, πρόσθεσε η υπουργός, στόχος εκτός από την παροχή επιδομάτων είναι η επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι «τα επιδόματα είναι προσωρινά και ότι στόχος είναι οι ικανοί για εργασία να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σχετικά.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας