Γ. Καροτσάκης: «Μαύρη κατάρα» οι εγγυήσεις δανείων

Το πρόβλημα των εγγυητών, όπως δήλωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου και ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης, είναι σοβαρό και χρήζει ριζικής αντιμετώπισης επειδή δύναται να προκαλέσει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ο κ. Καροτσάκης χαρακτήρισε τις εγγυήσεις μαύρη κατάρα.

Με τους κ. Καροτσάκη και Ιωάννου, ως προς την πτυχή του προβλήματος με τους εγγυητές συμφώνησε ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Οι προαναφερθείσες θέσεις διατυπώθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η οποία διαλαμβάνει ότι σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου του πρωτοφειλέτη για σκοπούς ικανοποίησης αξίωσης του πιστωτή, οι εγγυητές στη σύμβαση είτε απαλλάσσονται της ευθύνης, είτε καθίστανται υπόχρεοι μεταξύ τους σε ίσο ποσό, εφόσον ο πρωτοφειλέτης τελεί σε πτώχευση ή αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι εξαντλούνται όλα τα μέσα προς την κατεύθυνση του πρωτοφειλέτη
και πολύ λίγες περιπτώσεις εγγυητών καταλήγουν να αποπληρώνουν χρέη που εγγυήθηκαν ή να τίθενται σε κίνδυνο περιουσιακά τους στοιχεία.

Είπε ακόμα ότι οι διατάξεις της νομοθεσίας είναι πολύ φιλικές προς τους εγγυητές, πρόσθεσε πως οι τράπεζες εγείρουν απαιτήσεις προς τους εγγυητές σε ακραίες περιπτώσεις, και κατέληξε αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα το θέμα των εγγυήσεων δεν τίθεται πρακτικά.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμα πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων άρχισαν να βρίσκονται σε καλή, πορεία, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε αλλαγή στο εν ισχύ νομικό πλαίσιο δυνατό να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στις αναδιαρθρώσεις.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην πορεία το πρόβλημα με τους εγγυητές θα γίνεται εντονότερο. Είπε πως βρίσκονται εν αγνοία τους ενώπιον δικαστικής απόφασης και ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι δέχθηκε αρκετά παράπονα για εγγραφές “μέμο” στις περιουσίες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν δάνεια ή ακόμα να βρίσκονται ενώπιον του ενδεχομένου αναστολής της δραστηριότητας τους, που μπορεί να είναι καθόλα συνεπείς και φερέγγυοι επιχειρηματίες.

Πρόσθεσε πως διαπιστώνεται η παραδοξότητα, για δάνειο να αναλογούν σε εγγυητή 20.000 ευρώ και να βρίσκει “μέμο” σε περιουσία του, αξίας εκατομμυρίων.
Ο κ. Καροτσάκης διευκρινίζοντας ότι η πρόταση νόμου “δεν μας βρίσκει σύμφωνους”, σημείωσε ότι οι εγγυήσεις είναι “η μαύρη κατάρα της Κύπρου”. Είπε πως εάν δεν εξευρεθεί τρόπος αποτελεσματικής ρύθμισης, θα πτωχεύσει το δημόσιο, καθώς οι πρώτοι εγγυητές που θα τεθούν ενώπιον αποφάσεων εξαναγκασμού σε πληρωμές θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Περαιτέρω ο κ. Καροτσάκης είπε ότι το κόστος να τρέξεις τους εγγυητές είναι μεγαλύτερο από ό,τι για τον πρωτοφειλέτη. Είπε ακόμα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι “από τους “10.000 που απαλλάξαμε, οι 5.000 είναι εγγυητές”.

Συνεχίζοντας ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα των εγγυήσεων παραμένει τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία, επεσήμανε στην Επιτροπή ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας, είναι αντικίνητρο για τις τράπεζες, ώστε να βρίσκουν εγγυητές για αποπληρωμή μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες όταν οδηγούν υποθέσεις στα Δικαστήρια στηρίζουν τις αγωγές στη νομοθεσία για τις συμβάσεις.

Αφού ανέφερε ότι χρειάζεται ριζική λύση, που να ρυθμίζει το θέμα εκτός πλαισίου αφερεγγυότητας, είπε πως η ψήφιση της πρότασης νόμου δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά μάλλον θα το επιδεινώσει.
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η ρύθμιση πρέπει να είναι ολική και να αναζητηθεί μέσα από τον περί συμβάσεων νόμο.

Η Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε με τον Καρροτσάκη ότι ψήφιση του προτεινόμενου νόμου θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ των εγγυητών και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κεντρική Τράπεζα έχοντας ως γνώμονα τη στρέβλωση που δημιουργείται με τις εγγυήσεις με τελευταία οδηγία της προς τις τράπεζες, αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να χορηγούν δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις χωρίς εξασφαλίσεις και ότι θα πρέπει να εξετάζεται η δανειοεξοφλητική δυνατότητα του αιτητή.

Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή ανέφερε πως απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εγγυητές, που εξεδόθη τον Οκτώβρη του 2014 διαλαμβάνει ότι ο παλαιότερος νόμος για τους εγγυητές ήταν αντισυνταγματικός, επειδή είχε επέμβει δραστικά στον πυρήνα των συμβάσεων. Είπε ακόμα πως δεν μπορεί να εφαρμοστούν αναδρομικά οι 6 νόμοι του πλαισίου αφερεγγυότητας στους όποιους έχει δοθεί προστασία στους εγγυητές.

Ο Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις είπε πως δεν θέσαμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων ώστε να έχουν προστασία οι εγγυητές.

Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λογιστών εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιο ελαφριά αντιμετώπιση των εγγυητών θα προκαλέσει προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας