Powered by

Προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες για έξοδο από την κρίση

Παραμένοντας προσηλωμένοι στις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στα ιδεώδη που οδήγησαν στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις των καιρών και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση, οδηγώντας τους Ευρωπαίους πολίτες σε πορεία οικονομικής άνθισης και ευημερίας. Αυτό διεμήνυσαν τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, όσο και ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία Pablo Casado Blanco μιλώντας σε panel discussion στο πλαίσιο του 7ου Limassol Economic Forum.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου επισήμανε πως έχουν περάσει επτά χρόνια από την κρίση της ευρωζώνης και το ερώτημα παραμένει κατά πόσον θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως οι αλόγιστες κρατικές δαπάνες του παρελθόντος και τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας και οικονομικής συρρίκνωσης. 

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε μια Οικονομία στα πρόθυρα κατάρρευσης και με τη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι με αύξηση των φορολογιών, όπως έπραξε η Ελλάδα, μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επισήμανε πως η προσπάθεια για διατήρηση ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού οδήγησε σε οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Για να υπάρξει επιστροφή της ΕΕ σε επίπεδα βιώσιμης ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε ότι θα πρέπει να αρθούν τα όποια εμπόδια στην διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα πρέπει να σταματήσει, όπως είπε, η ΕΕ να αποτελεί κατά την έκφραση του μια μηχανή παραγωγής ρυθμιστικών κανόνων. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην Οικονομία της Ελλάδας επισήμανε πως τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ιδιαίτερα ανάμεσα στη νέα γενιά είναι κοινωνικά μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει άνοδος λαϊκιστικών και εθνικιστικών ομάδων στην Ελλάδα. 

Για τις προκλήσεις που τίθενται άμεσα ενώπιον της ΕΕ, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο Brexit,στις επικείμενες εκλογές σε ΗΠΑ, το δημοψήφισμα στην Ιταλία, οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία χώρες στις οποίες διαφαίνεται άνοδος στα εθνικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα. 

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για το πως μπορούμε να εξέλθουμε από αυτή την κρίση», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως η προσήλωση στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, ελεύθερου ανταγωνισμού και χωρίς προστατευτισμούς θα υποβοηθούμε να εξέλθουμε της κρίσης. 

Ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casado Blanco ανέφερε πως η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια εποχή κρίσης αξίων και θα πρέπει, όπως είπε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες. Παράλληλα, επισήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θετικά της στοιχεία και στους τομείς όπου διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας