Powered by

Σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Κίνα

H οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σταθεροποιήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, καθώς η εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό και η αγορά ακινήτων στήριξαν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι αρχές έχουν στηριχθεί υπερβολικά στον εύκολο δανεισμό, κάτι που έχει με τη σειρά του οδηγήσει σε αύξηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Η οικονομία αναπτύχθηκε σε ποσοστό 6,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους, ακριβώς λίγο πιο πάνω από το 6,6% που είχε προβλέψει σε δημοσκόπηση το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η γενική επίδοση ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν,» δήλωσε εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας στους δημοσιογράφους. «Η εθνική οικονομία αυξάνεται σταθερά».

Η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη σε ποσοστό 6,5-7,0% για το 2016, μετά από το 6,9% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 και ήταν ο πιο αργός εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Ειδικοί του τραπεζικού τομέα με έδρα το Χογκ Κονγκ κάνουν λόγο για μια ανάπτυξη που είναι αποτέλεσμα μιας στεγαστικής φούσκας και μιας«τρελής αύξησης του χρέους».

Τα στοιχεία της Στατιστική Υπηρεσίας έδειξαν επίσης μια αύξηση στην κατανάλωση, η οποία έχει καταστεί ένα ολοένα και πιο σημαντικό στοιχείο, καθώς το Πεκίνο φαίνεται να επανακαθορίζει τον μοχλό ανάπτυξης της χώρας από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές προς την καταναλωτική ζήτηση.

Αλλά οι προσπάθειες του Πεκίνου να ανανεώσουν τα εργαλεία της οικονομίας έχουν αποδειχθεί οδυνηρές, με τις αρχές να καταφεύγουν σε κίνητρα την ώρα που προσπαθούν να αποφύγουν μια ανώμαλη προσγείωση.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των κινεζικών στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι υπόκεινται σε πολιτική χειραγώγηση, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη απ` ότι καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας