Powered by

€1,3 δισ. οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στην Κύπρο από το 2011

Από το 2011 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει επενδύσει στην Κύπρο €1,3 δισ. ή περίπου €260 εκ. το χρόνο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ, σημειώνοντας ότι ένας από τους λόγους που η Κύπρος δεν έχει μέχρι τώρα λάβει μέρος στο γνωστό ως ταμείο επενδύσεων Γιούνκερ, είναι το γεγονός ότι η τράπεζα έχει ήδη διοχετεύσει με επιτυχία από το 2014 χρηματοδότηση που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ο κ. Τέιλορ μιλούσε μετά από την υπογραφή δύο συμφωνιών δανειοδότησης στο Υπουργείο Οικονομικών, μια ύψους μέχρι €40 εκ. για τη χρηματοδότηση του αγωγού μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία και μια ύψους μέχρι €15 εκ. για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στα πλαίσια του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας.

Ο αγωγός μεταφοράς νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της παροχής και την ποιότητα του πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, ενώ είναι επίσης σημαντικό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η περιοχή της δυτικής Μεσαορίας υποφέρει από παρατεταμένες ξηρασίες και από υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδατικών πόρων. Το έργο θα περιορίσει τη μείωση των πόρων αυτών και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου παροχής πόσιμου νερού. Θα συμβάλει επίσης στη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα την Οδηγία για το Πόσιμο Νερό και την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Η δεύτερη χρηματοδότηση αφορά την κατασκευή δύο αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων στη Λάρνακα η οποία τα τελευταία χρόνια υπέφερε από συχνές πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε βασικές υποδομές και έθεσαν σε κίνδυνο σπίτια και επιχειρήσεις. Σκοπός των αντιπλημμυρικών έργων είναι να αποτρέψουν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον και να ενισχύσουν την ικανότητα προσαρμογής της Λάρνακας στην κλιματική αλλαγή. Η ενίσχυση της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της κλιματικής στρατηγικής της ΕΤΕπ, η οποία εγκρίθηκε από τους μετόχους της Τράπεζας πέρυσι, λίγο πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα.

Η ΕΤΕπ έχει ήδη εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ προς το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, για τη Φάση Β ΙΙ της επέκτασης του δικτύου και την ενίσχυση της δυναμικότητας επεξεργασίας λυμάτων. Η χρηματοδότηση αυτή αυξάνεται τώρα σε 90 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει και το κόστος των δύο αντλιοστασίων.

Η ΕΤΕπ έχει επίσης στηρίξει σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα μέσω της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με 10 εγχώριες τράπεζες με σκοπό την παροχή μακροπρόθεσμης και με προσιτούς όρους χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% των εγχώριων επιχειρήσεων και το 80% της απασχόλησης. Το 2015 η ΕΤΕπ διατήρησε το υψηλό επίπεδο δραστηριότητάς της στη χώρα διοχετεύοντας συνολικά 215 εκατ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ της Κύπρου – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των μετόχων της ΕΤΕπ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ