Ανησυχίες για γαλακτόσκονη στο χαλούμι
18:04 - 18 Οκτωβρίου 2016
Ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται γαλακτόσκονη για την παραγωγή χαλουμιού, κάτι που απαγορεύεται βάσει του προτύπου για την παραγωγού του κυπριακού προϊόντος, εκφράστηκαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας.
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, με βάση την παραγωγή νωπού γάλακτος (αγελαδινού και αιγοπρόβιου), η δικαιολογημένη παραγωγή χαλουμιού υπολογίζεται στους 13.000 τόνους ενώ η πραγματική παραγωγή ανέρχεται στις 23.000.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής, Αντρος Καυκαλιάς μίλησε για αλαλούμ εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς οι έλεγχοι της εισαγωγής και χρήσης της γαλακτόσκονης είχαν σταματήσει το 2013 την ώρα που οι ποσότητες εισαγωγής έχουν πολλαπλασιαστεί.
Όπως είπε, το Υπουργείο Γεωργίας ενημέρωσε την επιτροπή ότι το 2015 εισήχθησαν 1.764 τόνοι, ενώ το Τμήμα Τελωνείων ανέφερε ότι την ίδια χρονιά εισήχθησαν 600 τόνοι.
«Μιλάμε για 1000 τόνους διαφορά. Δεν δόθηκαν, ενώ ρωτήθηκαν, στοιχεία για το πού χρησιμοποιείται η γαλακτόσκονη και δεν ήταν σε θέση μας εξηγήσουν τα ποσοστά γαλακτόσκονης που περιέχουν τα διάφορα προϊόντα», είπε και πρόσθεσε: «αυτή τη στιγμή έχει καταγραφεί και επικρατεί ένα αλαλούμ».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καυκαλιάς είπε, ότι όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η γαλακτόσκονη χρησιμοποιείται για την παραγωγή γιαουρτιών, παγωτών και για ζωοτροφές.
Εξέφρασε όμως ανησυχίες ότι η μέρος της γαλακτόσκονης διοχετεύεται και στην παραγωγή χαλουμιού.
Είπε ακόμη ότι η γαλακτόσκονη αναγράφεται σε διάφορες συσκευασίες προϊόντων ως πρωτεΐνες και ζήτησε όπως γίνουν σχεδιασμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι ποσότητες γαλακτόσκονης να αναγράφονται στα προϊόντα που αγοράζει ο καταναλωτής.
«Πρέπει να υπάρχει καθαρή αναφορά στα προϊόντα για να ξέρει ο κόσμος τι αγοράζει», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι από το 2013 δεν έχουν γίνει έλεγχοι όσον αφορά τη χρήση της γαλακτόσκονης γεγονός ανεπίτρεπτο αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί η ποσότητας εισαγωγής της στην Κύπρο.
«Αυτό που μας έχει προβληματίσει είναι κατά πόσον γίνεται η γαλακτόσκονη χρησιμοποιείται ενδεχομένως στο χαλούμι. Αυτό βάσει του προτύπου είναι παράνομο αλλά οφείλουμε και εμείς να το ψάξουμε», είπε και πρόσθεσε πως οι ποσότητες της παραγωγής χαλουμιού δεν δικαιολογούνται με βάση την παραγωγή νωπού γάλακτος.
Τέλος, ο Ευαγόρας Χρυσάνθου, Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Πάφου έψεξε το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για την εισαγωγή γαλακτόσκονης στην Κύπρο, η οποία τετραπλασιάστηκε, όπως είπε.
Ο κ. Χρυσάνθου είπε πως με τη σημερινή παραγωγή νωπού γάλακτος, είτε αγελαδινού είτε αιγοπρόβιου η δικαιολογημένη παραγωγή χαλουμιού θα έπρεπε να ανέρχεται σε 13.000 τόνους, ενώ η παραγωγή μας σήμερα 23.000 τόνοι.
«Αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η γαλακτόσκονη εισάγεται από τρεις έμπορους στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ