Powered by

Λονδίνο: Πληρωμές έναντι πρόσβασης στην ενιαία αγορά

Η Βρετανία είναι πιθανό να συνεχίσει να καταβάλλει δισεκατομμύρια λίρες στον κοινοτικό προϋπολογισμό ακόμα και μετά από την έξοδό της από την ΕΕ ούτως ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Σίτυ και άλλους επιλεγμένους τομείς της οικονομίας της, σύμφωνα με σχέδια που συζητά το υπουργικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει ότι οι περιορισμοί στη μετανάστευση από την ΕΕ προς τους οποίους φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι συνεπάγονται την απώλεια του λεγόμενου «διαβατηρίου» με το οποίο οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μελλοντικών εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν αυτές εξασφαλίζουν τη συνέχιση πρόσβασης στην ενιαία αγορά για βρετανικές επιχειρήσεις.

Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε πολλούς Συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές, αλλά μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων της Πρωθυπουργού ήταν η διαβεβαίωση που παρέσχε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan πως οι όροι εμπορικής δραστηριότητας για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σάντερλαντ, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην ΕΕ, δεν θα αλλάξουν μετά το Brexit.

«Αρκετοί» υπουργοί φέρονται να έχουν δηλώσει στους Financial Times ότι αναζητείται τρόπος μεταφοράς και δικαιολόγησης της συνέχισης των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Η Τερέζα έχει προσέξει πολύ να μην το αποκλείσει», είπε ένας υπουργός. «Με την Τερέζα πρέπει να ακούς προσεκτικά τις σιωπές», δήλωσε άλλο κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η μέση ετήσια καθαρή συνδρομή της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2010-14 ήταν 7,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Προηγούμενη ανάλυση των Financial Times έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα ποσό περί τα 20 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψει συμφωνημένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όταν επέλθει το Brexit.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας