Powered by

Λονδίνο: Πληρωμές έναντι πρόσβασης στην ενιαία αγορά

Η Βρετανία είναι πιθανό να συνεχίσει να καταβάλλει δισεκατομμύρια λίρες στον κοινοτικό προϋπολογισμό ακόμα και μετά από την έξοδό της από την ΕΕ ούτως ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του Σίτυ και άλλους επιλεγμένους τομείς της οικονομίας της, σύμφωνα με σχέδια που συζητά το υπουργικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει ότι οι περιορισμοί στη μετανάστευση από την ΕΕ προς τους οποίους φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι συνεπάγονται την απώλεια του λεγόμενου «διαβατηρίου» με το οποίο οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, όμως, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μελλοντικών εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ αν αυτές εξασφαλίζουν τη συνέχιση πρόσβασης στην ενιαία αγορά για βρετανικές επιχειρήσεις.

Η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο θα αναστάτωνε πολλούς Συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές, αλλά μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων της Πρωθυπουργού ήταν η διαβεβαίωση που παρέσχε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan πως οι όροι εμπορικής δραστηριότητας για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σάντερλαντ, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην ΕΕ, δεν θα αλλάξουν μετά το Brexit.

«Αρκετοί» υπουργοί φέρονται να έχουν δηλώσει στους Financial Times ότι αναζητείται τρόπος μεταφοράς και δικαιολόγησης της συνέχισης των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Η Τερέζα έχει προσέξει πολύ να μην το αποκλείσει», είπε ένας υπουργός. «Με την Τερέζα πρέπει να ακούς προσεκτικά τις σιωπές», δήλωσε άλλο κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η μέση ετήσια καθαρή συνδρομή της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2010-14 ήταν 7,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Προηγούμενη ανάλυση των Financial Times έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία θα χρειαστεί να καταβάλλει ένα ποσό περί τα 20 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψει συμφωνημένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όταν επέλθει το Brexit.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Moody's διατήρησε στην Baa3 την Ιταλία-Αναβάθμισε σε θετική την προοπτική
ΕΚΤ: Η ξηρασία απειλεί έως το 15% της παραγωγής στην ευρωζώνη
Κοντά στο να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο και σε τροχιά ένταξης στη ζώνη του ευρώ η Βουλγαρία
Το στοίχημα των $10 δισ. στο deal Chevron–Hess και η «τρικλοποδιά» της Exxon
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών το Χάρβαρντ
Τραμπ: Αδιέξοδες οι συζητήσεις με Ε.Ε.-Άμεσοι δασμοί 50%, σε ισχύ από 1η Ιουνίου
ΕΚΤ: Η επιβράδυνση στους μισθούς στηρίζει τις προβλέψεις για νέα μείωση στα επιτόκια
Σε νέο ιστορικό υψηλό το bitcoin-Άγγιξε τα 112.000 δολάρια
Έκθεση HSBC: Οι αμερικανικές εταιρείες πλήττονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ
Ιαπωνία: Σε υψηλό 28 μηνών ο δομικός πληθωρισμός