Powered by

Ενδοκυβερνητικές εντάσεις στη Βρετανία λόγο «σκληρού» Brexit

Πηγές του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν, χαρακτηρίζοντας «σκουπίδια», τις αναφορές σε βρετανικές εφημερίδες στις 17 Οκτωβρίου σε προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να καθυστερήσει ή να υπονομεύσει την υλοποίηση του Brexit.

Ο κ. Χάμοντ φέρεται να ήγειρε ενστάσεις για το σχέδιο περί μετανάστευσης από την ΕΕ μετά το Brexit που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει ότι δεκτοί στη Βρετανία θα γίνονται κοινοτικοί πολίτες που θα έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας με κάποια ειδίκευση, ενώ θα αποκλείονται οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Η επιβολή αυτού του είδους των περιορισμών στην ευρωπαϊκή μετανάστευση συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα ακύρωση της πλήρους πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά, εξέλιξη για την οποία ο Φίλιπ Χάμοντ έχει προειδοποιήσει ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη βρετανική οικονομία.

Οι ενστάσεις του Υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τον εκνευρισμό των υποστηρικτών του Brexit στην υπουργική επιτροπή, με τα πνεύματα να οξύνονται, σε βαθμό που ο κ. Χάμοντ να αναλογίζεται το ενδεχόμενο παραίτησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη συνάντηση υπήρχε μία πολιτική ένταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκε κάποια λογομαχία.

Πάντως το περιοδικό Times αναφέρουν ότι υπουργοί που στηρίζουν το Brexit κατηγορούν τον Φίλιπ Χάμοντ ότι δεν τηρεί τις εντολές της Πρωθυπουργού περί προόδου στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

Πέρα από τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις για τους όρους του Brexit, η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και από βουλευτές όλων των κομμάτων που θέλουν το κοινοβούλιο να έχει λόγο στον καθορισμό των επιδιώξεων μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ηγετικό στέλεχος αυτής της ομάδας είναι ο τέως αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, ο οποίος προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ένα «σκληρό» Brexit με αποκλεισμό από την ενιαία αγορά θα έχει ως συνέπεια επιβολή υψηλών δασμών στην εισαγωγή βοδινού κρέατος, σοκολάτας, τυριών και κρασιού, αυξάνοντας τις τιμές αγαπημένων προϊόντων των Βρετανών καταναλωτών.

Παράλληλα, έκθεση του ΙΤΕΜ Club της EY προειδοποιεί ότι η αποδυνάμωση της στερλίνας λόγω της νευρικότητας γύρω από το Brexit θα προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού στο 2,6% το 2017, την ώρα που ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 1% εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα με την αύξηση των τιμών, η έκθεση προβλέπει και παρατεταμένη περίοδο ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης (με ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος, 0,8% του χρόνου και 1,4% το 2018). Η μόνη θετική συνέπεια της κατάστασης θα είναι η ενίσχυση του τομέα των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠE

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας