Powered by

Ανησυχία Ιρλανδίας για τις επιπτώσεις του Brexit

Προειδοποιήσεις για οικονομική «καταστροφή» στην Ιρλανδία αν δεν ληφθεί αποφασιστική δράση για τη διαχείριση των επιπτώσεων του Brexit, έχουν απευθύνει οι πολιτικοί ηγέτες τόσο στο Δουβλίνο όσο και στο Μπέλφαστ.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Έντα Κένι έχει συγκαλέσει μία σπάνια διασυνοριακή σύνοδο των πολιτικών ηγετών για τις 2 Νοεμβρίου για να συζητήσουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό του αντίκτυπου της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που δημιουργείται και άπτεται τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της ασφάλειας είναι αυτό των μετα-Brexit συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα αποχωρήσει μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμφότερες οι πλευρές έχουν πει ότι δεν επιθυμούν επαναφορά «σκληρών» συνόρων, αλλά το διαδικαστικό μέρος αυτής της απόφασης περιέχει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν, όπως το πού θα γίνεται ο έλεγχος των μη-Βρετανών και μη-Ιρλανδών Ευρωπαίων πολιτών που θα θέλουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα ιρλανδικά σύνορα.

Βαρύ πλήγμα λόγω της υποτιμημένης στερλίνας υφίστανται ήδη οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι που εξάγουν το μισό βοδινό κρέας που παράγει η χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δε Βορειοϊρλανδοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική τους δραστηριότητα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, οι οποίες θα χαθούν μετά το Brexit.

Μιλώντας στους Irish Times σχετικά με τη διασυνοριακή σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κένι είπε ότι πρόκειται για μια άσκηση ακρόασης του τομέα της λιανικής, του εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα και της εκπαίδευσης από όλους τους Ιρλανδούς πολιτικούς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτήσει μία ομάδα σχεδόν 100 ειδικών που θα εργαστούν επί των συνεπειών του Brexit, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι ιρλανδικές πρεσβείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Την ανησυχία του εξέφρασε στην εφημερίδα Guardian και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας και ηγέτης του κόμματος Sinn Féin Μάρτιν ΜακΓκίνες, λέγοντας ότι «ενώ η Τερέζα Μέι δηλώνει πως το ‘Brexit σημαίνει Brexit’, μέχρι στιγμής όσον αφορά εμάς το Brexit σημαίνει καταστροφή για τον λαό της Ιρλανδίας».

Ο κ. ΜακΓκίνες δήλωσε επίσης ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να διεκδικήσει ειδικό στάτους στην ΕΕ μετά το Brexit, ως συνδεδεμένο ή και πλήρες μέλος, με τη συνδρομή του Δουβλίνου.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας