Powered by

Οι σοβαρές ασθένειες της κινεζικής οικονομίας

Άκρως ανησυχητικά είναι τα νέα που έρχονται από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι εξαγωγές στη χώρα μειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά 10%. Μείωση κατά 1,9% υπέστησαν και οι εισαγωγές απογοητεύοντας τις προσδοκίες των αναλυτών και αφήνοντας σημάδια στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Πολυπαραγοντική η κρίση
Μετά από μια «νότα» αισιοδοξίας του περασμένου Αυγούστου, όταν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 σημειώθηκαν αυξήσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές, τα νέα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Κίνα δεν έχει ξεπεράσει τον κάβο. Πού αποδίδεται αυτή η οικονομική δυσπραγία; Καταρχήν στην ασθενή ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το Brexit και οι προεδρικές εκλογές έχουν ανησυχήσει πολλούς πελάτες που προτίμησαν μια πιο συγκρατημένη στάση στις παραγγελίες τους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κιου, αναλυτής στην αυστραλιανή τράπεζα ANZ.

Αλλά οι αιτίες αναζητούνται και στο εσωτερικό της χώρας. «Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο δύσκολος», υποστηρίζει ο Χου Ξινγκντού, καθηγητής Οικονομίας στο Πεκίνο. «Οι εξαγωγές είναι υπό πίεση καθώς αυξάνονται οι μισθοί και τα ημερομίσθια με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να βρίσκουν διέξοδο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή στην Ινδία». Υπάρχει όμως και ένας τρίτος παράγοντας, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι. Η εκτόξευση στις τιμές ακινήτων που αφαιρούν χρήματα από την πραγματική οικονομία για να επενδυθούν στην αγορά ακινήτων.

Μεγάλες προκλήσεις
Στόχος του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ είναι να συγκρατήσει αυτήν την καθίζηση για να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6,5% τα επόμενα πέντε χρόνια. «Αντί να είμαστε ο πάγκος εργασίας του κόσμου πρέπει να προωθήσουμε τις δυνάμεις καινοτομίας της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο πολλοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν για το εάν η Κίνα καταφέρει αυτήν την μετεξέλιξη χωρίς τριβές. Ο κατάλογος όσων θα πρέπει να προωθήσει είναι μεγάλος: εκτός από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ακινήτων και τη βιομηχανική υπερπροσφορά το Πεκίνο θα πρέπει να δαμάσει την επίσης ραγδαία αύξηση το χρέους των επιχειρήσεων, που αποτελεί και τον κύριο λόγο εξασθένησης της οικονομίας.

Η τελευταία εξέλιξη θέτει τις επιχειρήσεις σε μεγάλη πίεση. Πριν λίγες μέρες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε τις κινεζικές τράπεζες για τεράστιες απώλειες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν απέκλεισε μάλιστα οι ανάγκες για φρέσκο χρήμα να φτάσουν στο 2020 τα 1,5 τρις ευρώ, εάν ο επιχειρηματικός κλάδος δεν συγκρατήσει το χρέος. Άρα η κινεζική ηγεσία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων που από την αντιμετώπισή τους θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας