Powered by

ΥΠΟΙΚ: Αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας με μεταρρυθμίσεις

Την ανάγκη να συνεχίσουμε να στέλνουμε με τις πράξεις μας το μήνυμα πως ο στόχος της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας δεν έχει τερματιστεί με την ολοκλήρωση του μνημονίου, έτσι ώστε να πετύχουμε τον σημαντικό στόχο αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Συνοψίζονται τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης για αναβάθμιση της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτές είναι «η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, να συνεχιστεί η στήριξη της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας μας, η πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, τις οποίες η οικονομία μας έχει ανάγκη».

Ερωτηθείς, στο περιθώριο ασφαλιστικού συνεδρίου 2016 με θέμα «Ευρώπη και Ασφαλιστική Εκπαιδευτική Κατάρτιση – Ταξίδι προς την Επαγγελματική Αριστεία», που διοργάνωσε το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου, κατά πόσον αναμένεται σύντομα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτός είναι ο στόχος» και υπενθύμισε ότι η κυπριακή οικονομία βρέθηκε 12 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στην κορύφωση της κρίσης.

Αναφέροντας ότι «σήμερα, μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων είμαστε δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική», ο ΥΠΟΙΚ τόνισε την ανάγκη «να συνεχίσουμε την προσπάθεια», σημειώνοντας ότι «προφανώς είμαστε στο σωστό δρόμο γιατί είχαμε ακόμη και πρόσφατα αναβαθμίσει».

«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, πρέπει να στέλνουμε με τις πράξεις μας το μήνυμα πως ο στόχος της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας δεν έχει τερματιστεί με την ολοκλήρωση του μνημονίου», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, σιγά σιγά θα έρθουν και άλλες αναβαθμίσεις και θα πετύχουμε τελικά, τυπικά την επενδυτική βαθμίδα κάτι που θα σηματοδότησει περαιτέρω σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι συνεπώς ένας πολύ σημαντικός στόχος, πέρα από τα έμμεσα οφέλη που θα σηματοδοτήσει η περαιτέρω αναβάθμιση»., υπογράμμισε.

Προς το συμφέρον μας οι μεταρρυθμίσεις
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις από τους οίκους για το πότε ή υπό ποιες προϋποθέσεις θα αναβαθμίσουν την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι «το πότε (θα αναβαθμίσουν την οικονομία) εξαρτάται από τους ίδιους», είπε ότι «το πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρο, έχει επεξηγηθεί από τους ίδιους τους οίκους σε μια σειρά από εκθέσεις τους».

Συνοψίζονται τις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης για αναβάθμιση της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτές είναι “η συνέχιση της προσπάθειας, η διατήρηση της σοβαρότητας, ασχέτως ολοκλήρωσης του μνημονίου, δηλαδή να συνεχιστεί”, όπως εξήγησε, “η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, να συνεχιστεί η στήριξη της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας μας, η πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών, τις οποίες η οικονομία μας έχει ανάγκη”.

«Αυτά, που ούτως ή άλλως για το δικό μας συμφέρον πρέπει να προωθήσουμε, αυτό αναμένουν και οι οίκοι για να συνεχίσουν την πορεία αναβάθμιση της οικονομίας μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ