Powered by

ΑνΑΔ: Άπιαστος ο στόχος για απασχόληση 75-77%

Με το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο να έχει διαμορφωθεί στο 67,9% το 2015, έχοντας βελτιωθεί οριακά σε σύγκριση με 67,6% το 2014, μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού συμπεραίνει ότι καθίσταται απομακρυσμένη η προοπτική για να επιτευχθεί ο στόχος της Κύπρου για ποσοστό απασχόλησης μεταξύ 75% και 77% για το 2020.

Μάλιστα η μελέτη της ΑνΑΔ σημειώνει ότι ο στόχος για την απασχόληση πιθανό να χρειαστεί να επανακαθοριστεί.

Ωστόσο καταδεικνύεται ότι τα ποσοστά απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και επίπεδο εκπαίδευσης, παρουσίασαν μικρή βελτίωση το 2015.

Το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην Κύπρο κυμαίνεται σε αισθητά ψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών.

Σημειώνεται όμως, ότι ενώ η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά αυτά το 2009 βρισκόταν στο 14,5% (μεγαλύτερη διαφορά περιόδου) το 2015 μειώθηκε σημαντικά στο 8,3%.

Η μελέτη αναφέρει ότι το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών, ως συνέπεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρουσίασε μεγάλη μείωση και από το 2013 και μετά είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στους άνδρες, στα νεαρά άτομα ηλικίας 15-24 χρονών και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια και με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια.

Υποχώρηση ανεργίας το 2015, αλλά 1 στους 3 νέους άνεργος
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η μελέτη καταγράφει βελτίωση σε όλες τις ομάδες ηλικιών κατά το 2015.

Παρόλο που η αύξηση της ανεργίας επηρέασε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εντούτοις το μεγαλύτερο με πολύ σημαντική διαφορά ποσοστό ανεργίας, παρουσιάζεται στον πληθυσμό 15-24 χρονών, καθώς 1 στους 3 νέους ήταν άνεργος το 2015.

Η μελέτη της ΑνΑΔ επισημαίνει τη δραματική αύξηση του γενικού ποσοστού ανεργίας πληθυσμού άνω των 15 χρονών, από το 2009 μέχρι το 2014 αφού τριπλασιάστηκε ενώ το 2015, για πρώτη φορά μέσα σε αυτή την περίοδο, κατέγραψε πτώση.

Η ανεργία έπληξε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και ήταν ιδιαίτερα έντονη στα νεαρά άτομα και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια αλλά και με εκπαίδευση μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια. Πρόσθετα, υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων παρόλη τη μείωση μέσα στο 2015.

Επισημαίνεται ότι από το 2012 το ποσοστό στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαφορά να βρίσκεται στην ψηλότερη τιμή της το 2014 (5,9%) ενώ το 2015 η διαφορά αυτή μειώθηκε στο 5,5%.

Απομακρυσμένος ο στόχος για εκπαίδευση και κατάρτιση
Καταγράφει επίσης οριακή αύξηση στο γενικό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού 25-64 χρονών, που ανήλθε στο 7,5% το 2015.

Εξακολουθεί όμως να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προοπτική επίτευξης του εθνικού στόχου -12%- μέχρι το 2020 θεωρείται επίσης απομακρυσμένη.

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, οι γυναίκες συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε εκπαίδευση και κατάρτιση από τους άνδρες με τη διαφορά να εμφανίζει διαχρονικά αυξητική τάση.

Τα ποσοστά συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το άνοιγμα της ψαλίδας να παρουσιάζεται εντονότερα από το 2013 και μετά.

Σε χαμηλά επίπεδα η εκπαίδευση και κατάρτιση ανέργων
Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η συμμετοχή σε εκπαίδευση και κατάρτιση των ανέργων και των αδρανών και σε πολύ χαμηλά επίπεδα των απασχολουμένων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα καθώς και στα επαγγέλματα κατώτερου και μέσου επιπέδου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Ζήτησε 152, εκταμίευσε 115 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης η Κύπρος-Το ορόσημο που δεν εκπληρώθηκε ικανοποιητικά
Πρόταση Αννίτας για τις ουσιώδεις υπηρεσίες-Θεσμοθέτηση ελάχιστων επιπέδων λειτουργίας
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου