Οι εργασίες σας μπορούν να φύγουν! Θέλουμε μόνο τα λεφτά σας!
14:32 - 21 Ιανουαρίου 2016
Το φυσικό αέριο δεν είναι κάποιο πρόσφατο όνειρο θερινής νυκτός για τους Κύπριους. Από το 1980 οι Αμερικάνοι «κυνηγούσαν» τον Ρολάνδη, ενώ το 2003 τα πράγματα ξεκαθάρισαν με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Υιοθετώντας ρυθμούς χελώνας, με την κλασική κυπριακή γραφειοκρατία, αναβλητικότητα αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες φτάσαμε στο 2008 για να χορηγήσαμε άδεια ερευνών στην Noble για το οικοπέδο 12 με στόχο την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Τότε το ηθικό μας εκτοξεύθηκε στα σύννεφα και τα μυαλά μας γέμισαν αέρα οραματιζόμενοι πετρελαιοπηγές, παλάτια, χανούμισσες, χρυσά ρολόγια, πιρούνια και κουτάλια στα Ηνωμένα Κυπριακά Εμιράτα.
Αδημονούσαμε όλοι για το ρευστό που θα κατέληγε στην κυπριακή οικονομία χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας. Ξένοι επενδυτές και χρήμα που φυσάει. «Η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου» είπαμε!
Το είπε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας. «Η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα»! Έχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, είναι μέλος της Ε.Ε., έχει την ιδανική γεωγραφική θέση και τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην γειτονιά της! Όλα ενισχύουν το στόχο μας! Εμείς όμως τι κάνουμε για τον στόχο μας; Όχι και πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε φέρει εταιρείες ενέργειας για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις και αντί να διευκολύνουμε το έργο τους δεν ξέρουμε που να τις βάλουμε.
Αφορμή για τον προβληματισμό μου έδωσε η υπόθεση της Total, η οποία λόγω της σημαντικής ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr στην Αιγύπτου θέλει να επεκτείνει τις έρευνές της στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινώντας γεωτρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2016. Ζητά ωστόσο επιτακτικά την παραμονή των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Λάρνακας κρίνοντας ως ακατάλληλους τους διασκορπισμένους χώρους που είναι διαθέσιμοι στο λιμάνι Λεμεσού τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και λειτουργικότητας. Λόγω της ακαταλληλότητας να θυμίσουμε ότι και η Noble εγκατέλειψε το λιμάνι Λεμεσού.
Η εταιρεία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο λιμάνι Λάρνακας σε ένα ενιαίο χώρο που παραχωρήθηκε νωρίτερα στην εταιρεία ΕΝΙ. Η παραχώρηση όμως δόθηκε προσωρινά ως το Αύγουστο του 2016, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν επικαλούμενοι περιβαλλοντικούς λόγους παρά το γεγονός ότι οι συστηματικές έρευνες δείχνουν πως το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται από τις εργασίες τους. Η Total τώρα ζητά να επεκταθεί η άδεια για έξι μήνες και να εργαστεί εκεί ως τον Φεβρουάριο του 2017 όμως οι αντιδράσεις είναι αρκετές.
Αυτό που κρατάω λοιπόν είναι ότι τα τελευταία 12 χρόνια θέλουμε διακαώς την μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο αλλά δεν έχουμε καν διευθετήσει τους χώρους όπου οι εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.
Δεν ξέρω αν οι εταιρείες είχαν αρχικά αποδεχθεί το λιμάνι Λεμεσού και στην πορεία αντιλήφθηκαν την ακαταλληλότητά του, όμως σίγουρα το κράτος έπρεπε να έχει ελέγξει όλες τις παραμέτρους και να είμαστε προετοιμασμένοι με plan Α και plan B. Επίσης, σίγουρα η απόφαση είναι δύσκολη όταν δεν ξέρεις αν οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για πέντε ή για 100 χρόνια όμως δεν έπρεπε να έχουν ήδη γίνει έρευνες για όλα αυτά;
Δύο θεωρώ πως είναι τα απαράδεκτα ζητήματα αυτή τη στιγμή.
Πρώτον, ότι για ακόμα μια φορά φαινόμαστε παντελώς απροετοίμαστοι και τσαπατσούληδες, προσπαθώντας με μπαλώματα να βρούμε λύσεις σε νευραλγικά ζητήματα για το μέλλον του τόπου, όπως ακριβώς γίνεται και με το ΓεΣΥ (από το 2003 πετάμε και εκεί λεφτά για την «δημιουργία» του).
Δεύτερον, φαινόμαστε καιροσκόποι και εκμεταλλευτές που μετατρέπουν τους ξένους επενδυτές σε κλωστοσκούφια αντί να στηρίζουμε το έργο τους. Πάντα με το σκεπτικό του προσωπικού συμφέροντος, της προσωπικής ευμάρειας και όχι του τόπου. Πάντα πρώτα είναι η τσέπη μας, το σπίτι μας και σε επόμενο επίπεδο η γειτονιά μας και η πόλη μας. Ποτέ ο τόπος σαν σύνολο.
«Πάρτε τα από εδώ, να τα πάτε αλλού», λένε όλοι με ευκολία. Όχι τα χρήματα από τους υδρογονάθρακες! Μόνο τους επενδυτές πάρτε από εδώ και τις εργασίες τους! Τα χρήματα τα θέλουμε! Η δικά μας πόλη είναι πιο παραμελημένη! Τα χρειαζόμαστε, σε μάς να τα επενδύσετε! Τις εργασίες σας όμως να τις πάτε αλλού!
Φοβάμαι την μέρα που οι επενδυτές θα πάνε από μόνοι τους αλλού!