Ετοιμάζουν λίστα με τους 100 οφειλέτες
17:40 - 08 Σεπτεμβρίου 2015
Πέραν τούτου, μέσα από την έκθεση καταγράφεται και πλεόνασμα 488 εκ. ευρώ, το οποίο οφείλεται κυρίως σε μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες του 2013 και μερικώς επαναλαμβανόμενα έσοδα του 2014. Σύμφωνα με την έκθεση, πολίτες οφείλουν στο ΦΠΑ ποσό 436 εκ. ευρώ καθώς και 1,2 δισ. ευρώ σε άλλους φόρους.
Κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου, βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει ενώπιον της Βουλής, λίστα, με τους 100 μεγαλύτερους οφειλέτες, όπως επίσης και τους καταλόγους όλων των χορηγιών που δόθηκαν σε φορείς ή σε άλλους ιδιώτες που αφορούν το κάθε υπουργείο.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, παρουσίασε επίσης τις πρόνοιες νομοσχεδίου το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν τις διαγραφές μη εισπράξιμων δημοσίων χρημάτων, οικονομικές συναλλαγές φορέων και ειδικών ταμείων και τους οφειλέτες καθυστερημένων εσόδων.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως «για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε έτη, οι εισπράξεις από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες ξεπέρασαν τις πληρωμές για λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες», προσθέτοντας πως το πλεόνασμα από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες, που προέκυψε από οικονομικές πράξεις που έγιναν το 2014, ανήλθε σε 488 εκατομμύρια.
Εξήγησε δε πως η μετατροπή του ελλείμματος από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες του 2013 σε πλεόνασμα για το έτος 2014 προκύπτει κυρίως λόγω μειωμένων αποζημιώσεων και εξόδων αγωγών, που αφορούν κυρίως την αποζημίωση ύψους 299 εκ., που δόθηκε το 2013 προς τα ταμεία προνοίας, που υπέστησαν απομείωση των τραπεζικών τους καταθέσεων, μειωμένων κοινωνικών παροχών και αυξημένων εσόδων από έμμεσους φόρους, ενώ επηρεάζονται αντίστροφα από αυξημένες δαπάνες για έργα υποδομής.
Σημείωσε πως στα άλλα έσοδα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έσοδα από προσφορά υπηρεσιών και πώληση αγαθών 252 εκ., χορηγίες που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση 125 εκ., μέρισμα από την Κεντρική Τράπεζα 181 εκ. και δικαιώματα διαχείρισης αερολιμένων 40 εκ. Επίσης, είπε πως κατά το 2014 λήφθηκαν μερίσματα ύψους 56 εκ. από οργανισμούς δημοσίου δικαίου, δηλαδή από την CYTA 31 εκ. και την Αρχή Λιμένων Κύπρου 25 εκ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς, στα πλαίσια της πολιτικής για λιτότητα ακολουθεί την πεπατημένη, ένας δρόμος ο οποίος είναι αδιέξοδος και δεν οδηγεί στην ανάπτυξη. «Όταν μια χώρα», είπε, «βρίσκεται σε ύφεση παρατεταμένη για μερικά χρόνια, ενισχύει την ανάπτυξη -όπως ενισχύει και το κοινωνικό κράτος- το οποίο ο κόσμος έχει ανάγκη. Στη δική μας την περίπτωση γράφουμε μεν πλεόνασμα, αλλά σε βάρος από τη μια της ανάπτυξης και σε βάρος του κόσμου, αφού μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες από την άλλη». Ο κ. Ευαγόρου σχολίασε τις μεγάλες οφειλές του κράτους προς τον κόσμο, λέγοντας πως οφείλονται 408 εκ. για απαλλοτριώσεις.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Χατζηαποστόλου