Powered by

Η Κύπρος ξανά στις αγορές το Φθινόπωρο

Σε έκδοση κρατικού ομολόγου το οποίο θα διατεθεί στις διεθνείς αγορές προχωρά η κυβέρνηση εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου, σε μια έκδοση μικρής έκτασης και σαφώς με το χαμηλότερο επιτόκιο από την ημέρα που η χώρα μπήκε σε Μνημόνιο κι έπειτα. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινείται κοντά στο 3,5%, ενώ αναλόγως ζήτησης και διάρκειας του ομολόγου που θα εκδοθεί θα διαμορφωθεί το ακριβές κόστος δανεισμού.

Πάντως, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πληροφορία του InBusinessNews για νέα έξοδο στις αγορές, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως πρόκειται για το τελευταίο βήμα εξόδου από το Μνημόνιο. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η έκδοση θα είναι χαμηλότερη του 1,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά θα αποτελέσει την τελευταία άσκηση της Κύπρου για έξοδο από το Μνημόνιο, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ολοκλήρωση του Μνημονίου αρχές του 2016
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης φτάνει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων της χώρας αρχές του 2016. Πάντως, δίχως μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και με διατήρηση του συμμαζεμένου κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα μπορεί να πορευτεί εντός του 2016 και 2017 με χρήματα από τις αγορές και με μικρές εκδόσεις αναλόγως τρεχουσών οφειλών ή δαπανών που θα χρειαστεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη άσκηση έχει πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο με επταετές ομόλογο, το οποίο είχε απόδοση 4% και απέφερε στη χώρα ποσό της τάξης του 1 δισ. Η εν λόγω έξοδος στις αγορές ήταν η δεύτερη μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014, τρία και πλέον χρόνια αφού η χώρα τέθηκε εκτός αγορών. Η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές ήταν μέσω πενταετούς ομολόγου, με επιτόκιο 4,75% και συνολικού ποσού ύψους 750 εκατ. ευρώ.
 
Τα τέσσερα χρόνια που
καθόρισαν την πορεία της χώρας

Η τρελή πορεία εντός Μνημονίου και εκτός αγορών ξεκίνησε τον Μάιο του 2011, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έθεσαν την Κύπρο σε μη πιστοληπτικά επίπεδα. Η τραγωδία του Μαρί επιδείνωσε περαιτέρω την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ τα δύο πακέτα μέτρων, δημοσιονομικής προσαρμογής που η Πολιτεία έλαβε ήταν λίγα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα ο ELA στη Λαϊκή Τράπεζα διογκωνόταν, ενώ η Τράπεζα Κύπρου απέτυχε να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια. Το 2012 ήταν χρονιά διαπραγματεύσεων με την τρόικα, χωρίς όμως υπογραφή προγράμματος. Η είσοδος στο Μνημόνιο πραγματοποιήθηκε με την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη και τα καθοριστικής σημασίας Eurogroup του Μαρτίου του 2013. Δύο και πλέον χρόνια μετά η Κύπρος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (16,3%) και οι προκλήσεις στις τράπεζες μεγάλες κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ