Powered by

Η Κύπρος ξανά στις αγορές το Φθινόπωρο

Σε έκδοση κρατικού ομολόγου το οποίο θα διατεθεί στις διεθνείς αγορές προχωρά η κυβέρνηση εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου, σε μια έκδοση μικρής έκτασης και σαφώς με το χαμηλότερο επιτόκιο από την ημέρα που η χώρα μπήκε σε Μνημόνιο κι έπειτα. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο των κυπριακών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας κινείται κοντά στο 3,5%, ενώ αναλόγως ζήτησης και διάρκειας του ομολόγου που θα εκδοθεί θα διαμορφωθεί το ακριβές κόστος δανεισμού.

Πάντως, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πληροφορία του InBusinessNews για νέα έξοδο στις αγορές, ενώ παράλληλα αναφέρουν πως πρόκειται για το τελευταίο βήμα εξόδου από το Μνημόνιο. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η έκδοση θα είναι χαμηλότερη του 1,5 δισ. ευρώ και ουσιαστικά θα αποτελέσει την τελευταία άσκηση της Κύπρου για έξοδο από το Μνημόνιο, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ολοκλήρωση του Μνημονίου αρχές του 2016
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης φτάνει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων της χώρας αρχές του 2016. Πάντως, δίχως μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και με διατήρηση του συμμαζεμένου κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα μπορεί να πορευτεί εντός του 2016 και 2017 με χρήματα από τις αγορές και με μικρές εκδόσεις αναλόγως τρεχουσών οφειλών ή δαπανών που θα χρειαστεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη άσκηση έχει πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο με επταετές ομόλογο, το οποίο είχε απόδοση 4% και απέφερε στη χώρα ποσό της τάξης του 1 δισ. Η εν λόγω έξοδος στις αγορές ήταν η δεύτερη μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014, τρία και πλέον χρόνια αφού η χώρα τέθηκε εκτός αγορών. Η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές ήταν μέσω πενταετούς ομολόγου, με επιτόκιο 4,75% και συνολικού ποσού ύψους 750 εκατ. ευρώ.
 
Τα τέσσερα χρόνια που
καθόρισαν την πορεία της χώρας

Η τρελή πορεία εντός Μνημονίου και εκτός αγορών ξεκίνησε τον Μάιο του 2011, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έθεσαν την Κύπρο σε μη πιστοληπτικά επίπεδα. Η τραγωδία του Μαρί επιδείνωσε περαιτέρω την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ τα δύο πακέτα μέτρων, δημοσιονομικής προσαρμογής που η Πολιτεία έλαβε ήταν λίγα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα ο ELA στη Λαϊκή Τράπεζα διογκωνόταν, ενώ η Τράπεζα Κύπρου απέτυχε να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια. Το 2012 ήταν χρονιά διαπραγματεύσεων με την τρόικα, χωρίς όμως υπογραφή προγράμματος. Η είσοδος στο Μνημόνιο πραγματοποιήθηκε με την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη και τα καθοριστικής σημασίας Eurogroup του Μαρτίου του 2013. Δύο και πλέον χρόνια μετά η Κύπρος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (16,3%) και οι προκλήσεις στις τράπεζες μεγάλες κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια