Powered by

Η Γερμανία έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο

Η Γερμανία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Κύπρο και να μοιραστεί τις δικές τις εμπειρίες επανένωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Νικολάι φον Σιόπφ, τονίζοντας ότι η γερμανική εμπειρία κατέδειξε ότι ο δρόμος προς τη λύση απαιτεί σκληρές επιλογές και πνεύμα συμβιβασμού.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της 25ης επετείου της Ημέρας της Γερμανικής Ενοποίησης, που γιορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Σιόπφ εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και δήλωσε ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη, διαρκής και στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που ακόμη υποφέρει από τις επιπτώσεις της διαίρεσης, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και είπε ότι το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις “μας δίνει τη μεγάλη ελπίδα ότι αυτή η διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεραστεί”.

Αναφερόμενος στη γερμανική εμπειρία ενοποίησης, είπε ότι ο δρόμος προς τη λύση απαιτεί σκληρές επιλογές και ένα πνεύμα συμβιβασμού.

Η μακρόχρονη διαδικασία, συνέχισε, της οικοδόμησης ενός έθνους, θα έχει ανάγκη από την στήριξη όλων.

Η επανένωση της Κύπρου, είπε ο Πρέσβης, θα επιτευχθεί “μόνον όταν οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής θέσουν το θέμα της ενοποίησης τόσο ψηλά ώστε να ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε ένα πολλά υποσχόμενο αλλά την ίδια ώρα και άγνωστο μέλλον”.

Ευχήθηκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων “όλη την απαραίτητη σοφία, αντοχή και θάρρος που χρειάζονται προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ”.

Η Γερμανία, είπε ο Πρέσβης, “είναι έτοιμη να στηρίξει την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και να μοιραστούμε τη δική μας εμπειρία για να ξεπεραστεί η διαίρεση".

Αναφέρθηκε επίσης σε μια δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος είπε ότι “η ευθύνη της Γερμανίας σήμερα - 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης - δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, για την ειρήνη και τη συνοχή στην Ευρώπη".

Σε σχέση με την επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Σιόπφ είπε ότι 'εδώ στην Κύπρο γιορτάζουμε την επέτειο ανάμεσα σε φίλους' που έχουν εμπειρία από το θέμα.

Υπενθύμισε ότι η διαδικασία ξεκίνησε χάρη στον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Βίλι Μπράντ και ότι η γερμανική ενοποίηση ήταν το αποτέλεσμα ειρηνικών επαναστάσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ