Powered by

Ισπανία: Κατέληξε σε συμφωνία για tax credit

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κλείσουν την έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι ισπανικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις φορολογικές απαιτήσεις (tax credits) έναντι του δημοσίου, μετά την ανακοίνωση των ισπανικών αρχών ότι θα προχωρήσουν σε αλλαγές στην φορολόγηση των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων (DTAs).

Ο νέος τρόπος φορολόγησης των αναβαλλόμενων περιουσιακών στοιχείων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 και σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες θα κάνουν μια αναδρομική πληρωμή 1,5% για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που κέρδισαν λόγω της χρήσης των συγκεκριμένων εργαλείων κατά την περίοδο 2008 με 2015.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αλλαγή στον νόμο συμφωνήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Ισπανίας και τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την έρευνα για την χρήση των φορολογικών απαιτήσεων από τις ισπανικές τράπεζες.

«Δεν θα ελέγξουμε ξανά το μέτρο αυτό, εφόσον οι ισπανικές αρχές εφαρμόσουν τις αλλαγές όπως ανακοινώθηκαν» σημείωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως εκτός από την Ισπανία, στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών για την χρήση των tax credits είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ακόμα εξετάζουν τα συστήματα στις τρεις παραπάνω χώρες, αλλά τόνισαν ότι η έγκριση της ισπανικής πρότασης προσφέρει ένα μοντέλο για την επίλυση του ζητήματος. 

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες