Οι Καταλανοί ψήφισαν «ναι» στην ανεξαρτησία
09:17 - 28 Σεπτεμβρίου 2015
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν στις εκλογές της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, βαθαίνοντας την αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός "Junts pel Si" (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο αυτής της εύπορης βορειοανατολικής πειφέρειας της Ισπανίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα.
Μαζί συγκεντρώνουν το 47,8% των ψήφων. Η συμμετοχή στης εκλογές άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 78%.
"Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία", δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. "Κερδίσαμε", πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες --στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σχέδια απόσχισης δυσκολεύουν δεδομένου ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψηφοφόρους.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, την δεύτερη πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των γενικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα τον Δεκέμβριο.
Τα δυο κυρίαρχα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, έχασαν δεκάδες χιλιάδες ψήφων σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2012.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Καταλανών επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ισπανίας αν υπάρξει πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για την Καταλονία αλλά και νόμοι που θα παρέχουν καλύτερη προστασία για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της περιοχής.
Σημειώνεται πάντως πως ούτε οι επενδυτές θεωρούν άμεσο, ουσιαστικό ρίσκο το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr