Powered by

Αύξηση φόρων στην Ελβετία

Οι περίφημοι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές της ελβετικής επαρχίας Zug που έχουν προσελκύσει εταιρίες και διασημότητες μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν, όπως παραδέχθηκε η περιφερειακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Αντιμέτωπη με μία σειρά οικονομικών πληγμάτων –μεταξύ των οποίων και οι συνέπειες ενός ισχυρού φράγκου- η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και μία αύξηση στη φορολογία.

«Τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, η επαρχία Zug δεν έχει συστηματικά αυξήσει τους φόρους της», τόνισε μιλώντας στους Financial Times ο Peter Hegglin, οικονομικός διευθυντής. Όπως ανέφερε, μία «ελαφριά προσαρμογή προς τα πάνω» θα μπορούσε να αφομοιωθεί χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Η Zug, με έναν πληθυσμό μόλις 120 χιλιάδων κατοίκων, είναι μία από τις πιο επιθετικές στις περικοπές φόρων ελβετικές επαρχίες, μεταξύ των 26 επαρχιών που ανταγωνίζονται η μία την άλλη στην οικονομική πολιτική. «Αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα. Πιθανώς έχει φτάσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα», σχολίασε ο Daniel Kalt, ανώτατος οικονομολόγος της UBS στην Ελβετία.

Όπως εξηγεί το CNBC, ένας φορολογούμενος χωρίς παιδιά στην επαρχία Zug θα έχει συντελεστή φόρου εισοδήματος το πολύ 22,9% φέτος, σύμφωνα με την KPMG. Πρόκειται για έναν σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή σε σχέση με όλες τις κύριες ευρωπαϊκές οικονομίες. Στο μεταξύ, στη Σκανδιναβία οι συγκρίσιμοι φορολογικοί συντελεστές μπορεί να ξεπεράσουν το 50%.

Οι εταιρίες στην ελβετική επαρχία θα έχουν συντελεστή 14,6% το πολύ κατά το 2015, αλλά η Zug εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον ισχυρό ανταγωνισμό από την πλευρά της Ιρλανδίας, η οποία έχει προσελκύσει διεθνείς εταιρίες με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

Πάντως, δεν έχει ακόμη παρθεί κάποια σχετική απόφαση και ο Hegglin τόνισε πως η Zug απλά το σκέφτεται. Ακόμη όμως και αν αυξήσει τη φορολογία, η επαρχία θα παραμείνει ελκυστική για τις επιχειρήσεις. Όπως πρόσθεσε, «δεν πιστεύω πως είναι λόγος για να ανησυχήσει κανείς».

«Δεν είναι ότι τα πράγματα είναι φρικτά και υπάρχει τεράστια τρύπα στα οικονομικά. Δεν περιμένω μεγάλη αύξηση στους φόρους μου», ανέφερε και ένας κάτοικος της περιοχής.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου