Powered by

N. Κουγιάλης: Θα κατοχυρώσουμε το κολοκάσι ως ΠΟΠ

Η Κύπρος θα κατοχυρώσει το κολοκάσι ως ΠΟΠ (προστασία ονομασιών προέλευσης), ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε χαιρετισμό του στο 41ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού στο Δήμο Σωτήρας, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου είναι ο δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

«Μέσα από το χρόνο και την ιστορική παράδοση βλέπουμε ότι αναμφισβήτητα το κολοκάσι είναι παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας αφού οι ιστορικές αναφορές για την παρουσία του στην Κύπρο υπάρχουν από τον 12ο αιώνα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, δηλώνοντας ότι το «Κολοκάσι Σωτήρας» θα κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ.

Η άριστη προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και η ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς, έχουν καταστήσει το προϊόν αυτό ξεχωριστό και μοναδικό και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η κατοχύρωση του Κολοκασιού ανέφερε ο κ. Κουγιάλης «θα δώσει μια άλλη διάσταση στο προϊόν, προβάλλοντας ιδιαίτερα τον τοπικό και παραδοσιακό του χαρακτήρα του αλλά και την αυξημένη διατροφική του ποιότητα του. Παράλληλα μέσω της κατοχύρωσης οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης 2014 – 2020 όπως για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για κατοχύρωση των εξαιρετικών παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πέραν του Κολοκασιού, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο φάκελο του χαλουμιού που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα αλλά και στις περιπτώσεις για τα προϊόντα «Παφίτικο Λουκάνικο» και «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού», οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να καταχωρηθούν το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα στην Κύπρο βρίσκονται υπό εξέταση άλλοι πέντε φάκελοι, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ