WSJ: Η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να κάνει περισσότερα
11:31 - 26 Αυγούστου 2015
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διανύσει μικρή μόνο απόσταση στο πρόγραμμά της για την διοχέτευση περισσότερων από 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις για να κάνει περισσότερα εν τω μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, τις ευμετάβλητες αγορές και την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, από τον Ιανουάριο του 2015 που ελήφθη η απόφαση για το πρόγραμμα τόνωσης, πολλά έχουν αλλάξει στην παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, ενώ και άλλες αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο χρόνος των αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο βέβαιος. Το ευρώ, το οποίο υποχώρησε κατακόρυφα, έχει ενισχυθεί προσφάτως.
Όλα αυτά θα καταστήσουν πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να πετύχει τον πρωταρχικό της στόχο για επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2%, από το τρέχον μηδενικό σχεδόν επίπεδο.
Όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, η οικονομική ανάπτυξη περιορίζεται από υψηλότερη επιβάρυνση χρέους και ασθενείς επενδύσεις. Σε μια ανησυχητική ένδειξη, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, σηματοδοτώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει μέτρα τελικά, ιδιαίτερα εάν τα μέτρα στήριξης στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες ή ενδεχόμενες καθυστερημένες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, δώσουν ώθηση στο ευρώ.
"Είναι μια δύσκολη κατάσταση", αναφέρει ο Beat Siegenthaler, σύμβουλος macro στην UBS. Δεν περιμένει από την ΕΚΤ να λάβει κάποια νέα μέτρα χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου, μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί αναλυτές. Ωστόσο, "σε κάποιο σημείο θα μιλήσουν για ένα follow-up QE, το οποίο είναι δύσκολο διότι μένει άλλος ένας χρόνος για το τωρινό".
"Εάν το ευρώ ανατιμηθεί και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν, θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος για αποπληθωρισμό", ανέφερε η Jennifer McKeown, οικονομολόγος στην Capital Economics αναφερόμενη σε μια διαρκή πτώση των τιμών καταναλωτή που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά μια οικονομία. Η ίδια αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν σε αρνητικό έδαφος στους επόμενους μήνες.
Μια επιλογή για την αύξηση των τιμών καταναλωτή θα ήταν η ΕΚΤ να αυξήσει το μέγεθος της αγοράς ομολόγων. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει πιθανώς να διευρύνει την "δεξαμενή" των τίτλων που αγοράζει, συμπεριλαμβάνοντας άλλους τύπους ιδιωτικού χρέους, δεδομένων των περιορισμών στο ποσό των ομολόγων που μπορεί να έχει μία χώρα.
Άλλη μία επιλογή θα ήταν να δεσμευτεί να συνεχίσει τις αγορές και μετά από τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει την προθυμία της για την παράταση του QE εάν ο στόχος του πληθωρισμού δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων περαιτέρω, κάτω από το -0,2%, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει αυτή την πιθανότητα. "Δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια", δήλωσε ο Coeure τον Μάιο.
Τουλάχιστον, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Draghi θα εκμεταλλευτεί τη συνέντευξη Τύπου της επόμενης εβδομάδας για να υπογραμμίσει την προθυμία της ΕΚΤ να δράσει. "Νομίζω ότι ο Mario Draghi πρόκειται να τονίσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία πολιτικής", δήλωσε η McKeown.
ΠΗΓΗ: capital.gr