Powered by

O αντίκτυπος της κινεζικής κρίσης στην Κύπρο

Θετικά εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία η κρίση που ξέσπασε στην Κίνα. Όπως αναφέρει στο ΙnBusinessNews o Πρόεδρος του Κυπρο- Κινεζικού Συνδέσμου Πανίκος Καουρής, η Κύπρος θα επωφεληθεί από την κρίση λόγω των κινήτρων πολιτογράφησης σε ξένους επενδυτές, τα οποία δίνουν ώθηση στις αγορές ακινήτων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνει ότι η έκθεση της Κύπρου σε σχέση με την κινεζική οικονομία είναι μικρή καθησυχάζοντας για πιθανές επιπτώσεις στη χώρα από την αναταραχή που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές.

«Η αβεβαιότητα στην Κίνα σε συνάρτηση με τα προγράμματα πολιτογράφησης και μόνιμης εγκατάστασης που προσφέρει η Κύπρος είναι δυνατό να ωθήσουν τους Κινέζους επιχειρηματίες να ψάξουν για άλλο χώρο ώστε να στεγάσουν τις επιχειρήσεις τους. Οπότε αναμένουμε να υπάρξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Κύπρο».

Σχετικά με την πραγματική οικονομία, σημείωσε ότι «δεν έχουμε πάρε -δώσε με τους Κινέζους. Δεν έχουμε μεγάλο τουριστικό ρεύμα από την Κίνα ώστε να επηρεαστούμε πολύ, ούτε πιστεύω ότι θα επηρεαστεί η Κύπρος από την υποτίμηση του γουαν».

Παράλληλα, ο κ .Καουρής επεσήμανε ότι επιδιώκουν όπως επωφεληθούν από τις εξαγγελίες του σχεδίου για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» περιλαμβάνει δύο στοιχεία, μια Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και έναν Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού.  Η Κίνα επιδιώκει  να προωθήσει τις εν λόγω πρωτοβουλίες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Ο κ. Καουρής τόνισε ότι επιδιώκουν να περιληφθούν σε αυτά τα σχέδια, μέσω μιας κινέζικης επένδυσης σε έργα υποδομής στο νησί μας.

Αναφορικά με τη δημιουργία της κρίσης, ο κ. Καουρής υπογράμμισε ότι οι τιμές στα χρηματιστήρια ήταν φουσκωμένες  και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι παρατηρείται και επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας.  Ωστόσο, ο κ. Καουρής εκτιμά ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει εξομάλυνση στο ισοζύγιο Δύσης και Ανατολής.

Αποστολίδης: Να επικεντρωθούμε στις εσωτερικές επενδύσεις
Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής στην Ιστορία της Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αλέξανδρος Αποστολίδης σημείωσε ότι εφόσον η Κύπρος είναι καθαρά εισαγωγή χώρα σε πρώτες ύλες, η κρίση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος του νησιού μας καθώς θα μειωθεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και τα λειτουργικά έξοδα των εταιριών. 

Ακόμη ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε ότι «αυτή η κρίση υποδεικνύει στην Κύπρο πως δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες άμεσες ξένες επενδύσεις, αλλά να συγκεντρωθούμε στις εσωτερικές επενδύσεις». Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις -αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο. 

Σχετικά με την προέλευσης της κρίσης, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι  η κρίση προήλθε από τις ενέσεις ρευστότητας που χορηγήθηκαν στις χρηματοοικονομικές αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης για ενίσχυση της οικονομίας των χωρών τους. «Φούσκωσαν τις τιμές συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, φορτώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα με πακτωλό χρημάτων. Ήταν λογικό ότι θα γίνει μια διόρθωση της στρέβλωσης με την επέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών».

Μαυρίδης: Θα μειωθούν οι τιμές των κινέζικων προϊόντων
Ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημειώνει ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης της Κίνας για την κυπριακή οικονομία είναι μηδαμινές έως θετικές, καθώς η υποχώρηση του γουάν, θα μειώσει τις τιμές των κινέζικων προϊόντων που πωλούνται στην Κύπρο, παράλληλα δε, τα κυπριακά ακίνητα όμως θα είναι πιο ακριβά για τους Κινέζους που αγοράζουν στην Κύπρο, εκτός βέβαια και εάν έχουν τα χρήματα τους σε ευρώ. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι η πτώση των τιμών των μετοχών στην Κίνα ξεκίνησε πριν δύο μήνες και οι απώλειες μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 42%.  «Είναι φανερό ότι η μεγάλη αυτή πτώση δεν οφείλεται τόσο στην επιβράδυνση της οικονομίας αλλά στο γεγονός ότι η άνοδος ήταν πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από ότι δικαιολογούσαν οι ψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματιστηριακής δραστηριότητας ήταν κερδοσκοπία, η οποία είναι μεν χρήσιμη διότι παρέχει ρευστότητα στην αγορά, αλλά προκαλεί μεγάλες ανισορροπίες που μεταδίδονται και σε άλλες αγορές (ομόλογα, ακίνητα, νομίσματα κλπ).  Η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών στην Κίνα είναι μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, όμως ήταν μια φυσιολογική και αναπόφευκτη εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Μαυρίδης.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ