Δραγασάκης: Υπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit
17:35 - 02 Αυγούστου 2015
Μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει δεχθεί κάποιο συγκεκριμένο αίτημα από τους δανειστές για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου των Βρυξελλών, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και προσθέτει ότι «κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».
Ο κ. Δραγασάκης, από τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και έχων την γενική επίβλεψη των οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Eυρωζώνης (Grexit) είναι ακόμα υπαρκτός, «αλλά θα υποχωρήσει δραστικά με την ψήφιση της συμφωνίας και κυρίως με την ολοκλήρωσή της που θα καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο σε βάθος χρόνου».
Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θέλησε να δεσμευτεί ως προς το πότε θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls). Ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν ημέρα με την ημέρα να χαλαρώνουν». Και πρόσθεσε πως η πλήρης κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών είναι άμεσα συνυφασμένη με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πιστωτικό σύστημα και γενικότερα τις οικονομικές προοπτικές.
Επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης πως προστατεύονται πλήρως οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά τόνισε πως εάν για οποιονδήποτε λόγο η προστασία αυτή αρθεί, η κρίση εμπιστοσύνης που θα υποστούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι ανεπανόρθωτη.
«Κάθε κούρεμα καταθέσεων θα είναι μια τιμωρία για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα, έναντι εκείνων που διατηρούν τα χρήματα και τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Και όσον αφορά το θέμα της ενοποίησης τραπεζών, λέει ότι αυτό υφίσταται για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, και «πρέπει να προχωρήσει, αν και ήδη γίνονται κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Ενώ, για το εσωτερικό της χώρας, δηλώνει ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από καμιά πλευρά. «Άλλωστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται υπερσυγκεντρωμένο», προσθέτει.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4%-5%, ανάλογα και με τις διεθνείς εξελίξεις και θα κορυφωθεί τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Ερωτηθείς πώς η ύφεση θα μπορούσε να περιοριστεί απαντά: «με την ψήφιση της συμφωνίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση του χρέους θα υποχωρήσει η αβεβαιότητα».