Powered by

Η Αθήνα πέφτει στον δείκτη ποιότητας διαβίωσης

Η Αθήνα είναι η μοναδική κορυφαία πόλη στην ευρωζώνη που υπολείπεται του ανώτερου επιπέδου ποιότητας διαβίωσης, σύμφωνα με την κατάταξη του ετήσιου Δείκτη Βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU).

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η ελληνική πρωτεύουσα είδε την αξιολόγησή της ως βιώσιμη πόλη να υποχωρεί από το 77,5% στο 75,3%. Αυτό σημαίνει ότι στην κατάταξη με τις 140 πόλεις όπου εξετάζονται οι συνθήκες διαβίωσης η Αθήνα έχει πέσει από την 69η στη 72η θέση.

Το όριο που θέτει ο EIU για να θεωρείται μια πόλη ικανή να προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες ζωής στους κατοίκους της είναι το 80%. Μάλιστα, ο βρετανικός οργανισμός πολιτικών και οικονομικών αναλύσεων θεωρεί ότι αν ένας εργαζόμενος υποχρεώνεται από τον εργοδότη του να μετακομίσει σε μια πόλη με ποσοστό κάτω του 80% στο Δείκτη Βιωσιμότητας, θα πρέπει να του προσφέρεται πρόσθετο οικονομικό βοήθημα για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της διαβίωσης στη νέα του έδρα.

Συνολικά, κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η Αθήνα έχει χάσει έξι ποσοστιαίες μονάδες στον Δείκτη Βιωσιμότητας του EIU. Μόνο η Δαμασκός (27%), το Κίεβο (26%), η Τρίπολη της Λιβύης (22%) και η Τύνιδα (7%) έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πτώση στην ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους κατά την ίδια περίοδο – δηλαδή πόλεις που μαστίζονται από πόλεμο ή την τρομοκρατία.

Ίδιο ποσοστό μείωσης με την Αθήνα της κρίσης την τελευταία πενταετία έχουν καταγράψει στον Δείκτη Βιωσιμότητας το Ντιτρόιτ, που κήρυξε πτώχευση το 2013 και η Μόσχα, ενώ από κοντά ακολουθούν το Κάιρο και η Αγία Πετρούπολη.

Ο Δείκτης Βιωσιμότητας του EIU αξιολογεί τις συνθήκες διαβίωσης με βάση πέντε τομείς: οικονομικοπολιτική σταθερότητα, παροχή υγειονομικής περίθαλψης, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Η κατάταξη, η οποία θεωρεί 30 παράγοντες που σχετίζονται με συνθήκες, όπως η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, εκπαιδευτικούς πόρους, τις υποδομές και το περιβάλλον σε 140 πόλεις, δείχνει ότι από το 2010 ο μέσος όρος διαβίωσης σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί κατά 1%, με οδηγό την πτώση κατά 2,2% στο σκορ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη επιδεινώθηκε από τρομοκρατικές πυροβολισμούς στη Γαλλία και την Τυνησία, καθώς και οι κοινωνικές αναταραχές στην Αμερική.

Στην Αθήνα, περισσότερο η λιτότητα και όχι τόσο οι αναταραχές δυσχέραναν την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ενώ το Κίεβο είδε τη μεγαλύτερη πτώση κατά τους τελευταίους 12 μήνες και είναι σήμερα μία από τις δέκα λιγότερο βιώσιμες πόλεις σύμφωνα με τον δείκτη.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά η Μελβούρνη με ποσοστό 97,5%, ακολουθούμενη από τη Βιέννη με 97,4%. Μεγάλη υποχώρηση πέρυσι, από την 16η στην 29η θέση, σημείωσε το Παρίσι, λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo και σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ/economist.com

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου