Powered by

Χαλαρώνουν τα capital controls στην Ελλάδα

Επτά νέες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αύξηση από 5.000 σε 8000 ευρώ του ποσού που μπορεί να στείλουν οι γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν, το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών αλλά μόνο για τακτοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο, είναι σε ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας (17/8) μετά την δημοσιοποίηση νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από το Υπουργείο Οικονομικών για τα capital controls.

Σύμφωνα με την νέα αυτήν τροποποίηση:

1. Επιτρέπεται από σήμερα η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό έως τα 500 ευρώ «ανά συναλλασσόμενο φυσικό πρόσωπο ανά μήνα»

2. Η μεταφορά χρημάτων σε Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό αυξάνεται στις 8.000 ευρώ, από τις 5.000 πού ήταν μέχρι την Κυριακή (16/8).

Συγκεκριμένα, εγκρίνεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα ανά ημερολογιακό τρίμηνο.

3. Επιτρέπεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ειδικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου.

4. Επίσης, με άλλη τροποποίηση, επιτρέπεται η πλήρης ή μερική αποπληρωμή δανείου, όχι μόνο με μετρητά ή έμβασμα από εξωτερικό, όπως ίσχυε μέχρι χθες, αλλά και με χρήματα τα οποία μπορεί να προέλθουν από την εκταμίευση άλλων δανείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΝΠ «Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου».

Τα μέτρα κεφαλαιακού ελέγχου (capital controls) τέθηκαν σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την υποχρεωτική τραπεζική αργία τα ξημερώματα Παρασκευής 26ης προς Σάββατο 27ης Ιουνίου, μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι κατόπιν του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους επί του προηγούμενου προγράμματος στήριξης (2ο Μνημόνιο), θα τελεστεί δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για να αποφανθεί ο λαός εάν πρέπει να αποδεχθεί τη πρόταση των δανειστών ή όχι.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, μολονότι έχει συμφωνηθεί πλέον νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους, προβλέπεται ότι ίσως χρειαστεί να περάσουν και δύο χρόνια μέχρι την πλήρη άρση των capital controls.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο