Υπερψηφίστηκε το τρίτο ελληνικό μνημόνιο
08:23 - 14 Αυγούστου 2015
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για το τρίτο Μνημόνιο, με τo οποίo η Ελλάδα θα λάβει από τους εταίρους περί τα 86 δισ. ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια. με την υιοθέτησή του ως νόμο του κράτους, με 222 ναι, 64 όχι και 11 παρών.
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και καθυστερήσεις, άρχισε στις 3.30 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10:00 και συνέχισε με την ονομαστική ψηφοφορία και την καταμέτρηση ψήφων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 43 συνολικά απώλειες καθώς 32 βουλευτές του καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ 11 δήλωσαν παρόντες.
Νόμος του κράτους το νέο Μνημόνιο, σε μια ψηφοφορία η οποία είχε μεγάλες απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις προηγούμενες ψηφοφορίες του Ιουλίου, γεγονός που θέτει εκ των πραγμάτων το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες.
Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας με τον ESM έγινε δεκτό επί της αρχής και των άρθρων με 222 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 11 παρόν. Σημειώνεται ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 32 βουλευτές ψήφισαν "όχι" και 11 "παρών", ενώ καταγράφηκε μια απουσία.
Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης κάτω από το όριο των 120 βουλευτών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου δανείου, δηλαδή μετά τις 20/8.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα στο σύνολό του, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά να επιστρέψουν στη Βουλή όλοι οι βουλευτές. Όπως υποστηρίζει, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, καλέστε τους βουλευτές να έρθουν γιατί αν διενεργηθεί αυτή τη στιγμή ψηφοφορία επί του συνόλου το αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε αυτό που επιθυμούσε η πλειοψηφία που ψήφισε θετικά».
Αμέσως μετά την περαίωση της ψηφοφορίας, από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει "ρελανς" στους αντάρτες ζητώντας -μετά τις 20 Αυγούστου- ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λόγω της απώλεια της «δεδηλωμένης», όπως ονομάζεται το έσχατο αυτό όριο των 120 βουλευτών, οδηγεί εκτός απροόπτου την κυβέρνηση στο να ζητήσει την επόμενη εβδομάδα, και εφόσον θα έχει επικυρωθεί το Μνημόνιο από τους δανειστές, ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ/euro2day.gr/capital.gr